NA24.no

Sier ja til mobil på fly

Sist oppdatert:
Nå blir det tillatt med mobiltelefoni ombord på flyene i EU-området.

På en pressebriefing mandag ble det klart at EU-kommisjonen tillater mobiltelefoni ombord på flyene i EU. Det sa kommisjonens talsmann for telekomspørsmål Martin Selmayr.

NA24 - din næringslivsavis

EU-landene har nå seks måneder på seg for å gjennomføre EU-beslutningen, skriver DI.se.

- EU-operatørene er verdensledende. De står klare med å tilby tjenester innen noen uker og nasjonale tilsynsmyndigheter står klar til å gi ut lisenser, sa talsmannen, og la til at Storbritannia, Irland, Frankrike og Portugal.

SAS klare
Også i Norden vil passasjerene få tilgang til mobilløsninger. NA24 får opplyst fra SAS at man i første omgang vil lansere SMS og internett-tjeneste til passasjerene. Det er kun hensynet til bekvemmelighetene ombord som har gjort at flyselskapet foreløpig ikke vil lansere mobiltale ombord.

Dette vil imidlertid bli vurdert på et senere tidspunkt, får NA24 opplyst.

Oppforder til like priser
Det holder med lisens fra en tilsynsmyndighet i EU for å drive virksomhet i alle EU-land.

- Prissettingen er i første omgang et spørsmål mellom flyselskapene og mobiloperatørene. Roamingordningen gjelder bare på bakken, men kommisjonen kommer til å holde et øye med prisene i luften, sier Selmayr.

Og han fortsetter:

- Vi oppfordrer selskapene til høy transperens fra starten, så selskapet vet hva de betaler for en samtale eller sms.

Mobilnettet ombord flyene skal via satellitter kobles til ulike mobiloperatører hvor som helst på bakken som de har en roaminglignende avtale med. Tjenesten tillates bare over 3.000 meters høyde og piloten kan stenge den av ved turbulens. Teknisk sett har kommisjonen besluttet å bruke 1800 MHz-båndet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere