*Nettavisen* Økonomi.

Sier ja til Snøhvit-boring

Eierne sier likevel ja til oljeboring på Snøhvit-feltet.

14.02.07 14:55

Det blir likevel oljeboring på Snøhvit-feltet utenfor Hammerfest. Statoil bekrefter nå at de vil gjenoppta arbeidet med å lete etter olje ved Snøhvit-feltet i Barentshavet.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi er avhengig av riggkapasitet, men planen er å starte i mai, sier Jone Stangeland i Statoil til NA24.

Ombestemte seg
Statoil har tidligere sagt at det er ikke økonomisk lønnsomt å lete etter olje ved Snøhvit-feltet. I midten av januar avsluttet de derfor arbeidet.

Nå har de ombestemt seg, etter at det har kommet et politisk ønske om å lete etter olje i Snøhvit.

LES MER: Nytt håp for Snøhvit

- Vi vil bore en avgrensningsbrønn i oljesonen, sier informasjonsdirektør i Statoil Jone Stangeland til NA24.

Ga etter for flertallet
NA24 Stavanger har tidligere skrevet at flertallet i lisensen, bestående av de utenlandske selskapene Total, Gaz de France, Hess og RWE sa nei til prosjektet. Oljeutbyggingen måtte i tilfelle startet før undersøkelsesbrønnen var ferdig, noe flertallet fant for risikabelt. De norske deltagerne med Statoil og det statlige selskapet Petoro sa ja.

Partnerne ville gå gjennom saken på nytt etter møter med Oljedirektoratet.

Sjekker olje- og gassreservene
Avgrensingsbrønnen vil gi ytterligere informasjon om utvinnbare oljereserver i Snøhvit, og kartlegge gassreservene bedre i den vestlige delen av strukturen.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Vi ønsker en forsvarlig forvaltning av de ressursene som finnes i Snøhvit. En nærmere kartlegging av reservene i feltet kan gi oss et grunnlag til å fortsette studiene for en mulig realisering av oljeprosjektet, sier direktør Geir Pettersen i Statoils med ansvar for Tromsøflaket.

Partnerne vil vurdere en videreføring av prosjektet etter at resultatene fra avgrensningsbrønnen er klar.

Ga fra seg riggen
Skal man bore etter olje må man også ha en tilgjengelig borerigg. Da lisensfellesskapet til Snøhvit feltet bestemte seg første gang for ikke å bore oljebrønner, sa de også fra seg en avtale de hadde for riggen Polar Pioner.

- Da lisensen ble stemt ned gav vi denne fra oss. Men vi håper på å få den tilbake, sier Statoils kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til NA24.

Fra meglerhold får NA24 opplyst at det nærmest er umulig å få leid inn en rigg klar til sommeren, dersom man ikke har noen i området.

Statoil har en rekke rigger i Nordsjøen, og kan velge å flytte noen, men Aanestad forteller til NA24 at de forventer at dette kan løses ved at man får tilbake riggen Polar Pioner som ble gitt over for arbeid på en annen lisens, nemlig Norne-feltet. Der er også Statoil operatør.

- Vi håper at det skal løse seg og vi har ikke grunn tik å tro noe annet, sier Aanestad til NA24.

Skal drifte Snøhvit
Statoil er operatør for utbygging og drift av Snøhvit-feltet i Barentshavet.

Den norske oljegiganten har 33,53 prosent interesse i feltet. Det statlige oljeselskapet Petoro er også til stede med 30 prosent. Total E&P Norge har 18,40 prosent, Gaz de France 12 prosent, Amerada Hess Norge 3,26 prosent og RWE Dea Norge 2,81 prosent.

Statoil vil også vurdere mulige gevinster i forbindelse med oljefunnet Goliat, hvor Eni er operatør. En samordning med Goliat er studert tidligere, med negativt resultat, opplyser Statoil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.