NA24.no

Sier nei til Sverdrup-avtale

Statoil og partnerne Lundin Norway, Maersk Oil og Det norske oljeselskap overrekker plan for utbygging og drift (PUD) for oljefeltet Johan Sverdrup til olje- og energiminister Tord Lien (FrP) på Fornebu fredag morgen.
Statoil og partnerne Lundin Norway, Maersk Oil og Det norske oljeselskap overrekker plan for utbygging og drift (PUD) for oljefeltet Johan Sverdrup til olje- og energiminister Tord Lien (FrP) på Fornebu fredag morgen. Foto: Audun Braastad (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Det norske oljeselskap nekter å signere en avtale om fordeling av eierandelene på gigantfeltet Johan Sverdrup.

Det norske oljeselskap har ikke kommet til enighet med de øvrige partnerne på feltet om fordeling av eierandelene i forbindelse med samordningen av lisensene, skriver selskapet i en pressemelding.

- For Det norske har det hele tiden vært et avgjørende prinsipp at eierandelene i Johan Sverdrup skal fordeles basert på en kombinasjon av volum og verdi, sier administrerende direktør Karl Johnny Hersvik.

- Når det ikke var mulig å komme til enighet med partnerskapet om dette, kan vi heller ikke signere en avtale, sier han.

Foreløpig fordeling

De øvrige partnerne er Statoil, Lundin, Petoro og Maersk Oil. Disse har bedt Olje- og energidepartementet om å fastsette den endelige fordelingen av forekomstene.

Inntil en endelig fordeling foreligger, har departementet avgjort at Statoils forslag til fordeling skal ligge til grunn: Statoil 40,0 prosent, Lundin 22,1 prosent, Petoro 17,8 prosent, Det norske oljeselskap 11,9 prosent og Maersk Oil 8,1 prosent.

Statoils konsernsjef Eldar Sætre bekrefter at en endelig avklaring om eierfordelingen gjenstår.

- Men vi har stor tillit til at også dette vil falle på plass til beste for samfunnet og partnerskapet, sier han.

Overleverer PUD

Partnerne er derimot enige om planen for utbygging og drift, den såkalte PUD-en, for feltets første fase. Planen ble fredag overlevert til olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

- Dette er en stor dag. Vi leverer PUD for det største oljefunnet på norsk sokkel siden 1980-tallet. Johan Sverdrup vil skape verdier av stor betydning for Norge gjennom mange tiår. Feltets økonomi er robust også med dagens oljepris, sier Sætre.

Hersvik i Det norske kaller feltet et «eksepsjonelt» prosjekt.

- Med en balansepris på mindre enn 40 dollar per fat vil det ha god lønnsomhet og sikre en solid kontantstrøm for Det norske i mange tiår fremover, sier han.

PUD-en har tre deler: en overordnet plan, en plan for utvikling av kraft fra land og en plan for bygging av rørledninger for eksport av gass.

Økonomisk bærebjelke

Sætre mener Johan Sverdrup vil bli en bærebjelke i norsk økonomi. Feltet vil være i drift i mange tiår, påpeker han.

- Det vil overleve de aller fleste av oss, eller iallfall noen av oss, for ikke å ta for hardt i. Og mange av dem som skal jobbe der, er ennå ikke født, sa han da PUD-en ble presentert.

Olje- og energiministeren var begeistret da han fikk overrakt dokumentene.

- For en dag! For en dag! sa Lien.

– Jeg nøler ikke et sekund med å si at dagen i dag er historisk, sa han.

Ifølge Lien er Johan Sverdrup det største industriprosjektet i moderne tid i Norge.

- Dette prosjektet skal finansiere velferdsstaten, ikke bare i år og neste år, men i mange tiår framover.


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere