*Nettavisen* Økonomi.

Sier unnskyld for Muhammed-tegninger

Foto: Preben Hupfeld (SCANPIX)

Den danske avisen Politiken legger seg paddeflate.

26.02.10 09:48

Trykkingen av Muhammed-karikaturene har skapt massivt sinne over store deler av den muslimske verden, og spesielt har sinnet gått ut over de danske avisene.

Nå legger den danske avisen Politiken seg paddeflat, og kommer med en uforbeholden unnskyldning overfor muslimer som har følt seg støtt.

Unnskyldningen
«Som ledd i nyhetsdekningen av Kurt Westergaards karikaturtegning av profeten Muhammed (...), har Politiken trykket Karikaturtegningen.

Politiken har aldri med trykkingen av karikaturtegningen hatt som hensikt å uttrykke redaksjonelle holdninger eller verdier, men utelukkende gjort det som en del av avisens nyhetsdekning.

Det har aldri vært Politikens hensikt med trykkingen av Karikaturtegningen å krenke muslimer i Danmark eller andre steder.

Imidlertid anerkjenner og beklager Politiken at vår trykking av Karikaturtegningen av profeten Muhammed har krenket muslimer i Danmark og andre land rundt om i verden.

Vi unnskylder overfor alle som har blitt krenket av vår beslutning om å tykke Karikaturtegningen.»

Resultat av et forlik
Unnskyldningen er ifølge Politiken et resultat av et forlik avisen har inngått med åtte organisasjoner som representerer 94.923 av Muhammeds etterfølgere.

Politikens redaktør Tøger Seidenfaden hevder at de med dette ikke selger bort sin egen ytringsfrihet, og mener at unnskyldningen ikke er for å ha trykket tegningene, men for den krenkelse trykkingen har medført. Politiken lover ikke å ikke trykke tegningene i fremtiden.

Dette skal være godt nok for advokaten som representerer Muhammeds etterfølgere.

Dagbladet følger ikke etter
Dagbladet, som sist trykket en karikaturtegning av Muhammed her i landet, har ingen planer om å følge Politikens unnskyldning.

– Vi har ikke til hensikt å beklage vår avgjørelse, og Politikens beklagelse kommer ikke til å rokke ved dette. Nå har ikke vi blitt truet med søksmål, så det blir hypotetisk, men jeg kan ikke se for meg at det skulle føre til at vi skulle snu i denne saken, sier konstituert ansvarlig redaktør i Dagbladet, Lars Helle til NRK.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.