NA24.no

Sigarettgigant slipper skadeerstatning

Sist oppdatert:
En delt høyesterett stemte i dag i favør selskapet bak blant annet Marlboro.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Altria Groups, verdens nest største mat- og drikkeprodusent, Phillip Morris vant i dag en omfattende rettssak i USA. Enken etter en langtidsrøykende mann som døde av lungekreft i 1997 har tidligere blitt tildelt 79,5 millioner dollar, eller over 485 millioner kroner i skadeerstatning fra sigarettmastodonten. Men dette ble nå forkastet i anken.

NA24 - din næringslivsavis

Problemet med den tidligere erstatningen er at tobakkselskapet tidligere har blitt tildelt den store boten grunnet skader det ikke bare har påført hennes avdøde mann, men også andre røykere.

Delt dommerpanel
Den amerikanske høyesterettens avgjørelse var delt med fire mot fem. Høyesterett slo fast at tobakkselskapet ikke kan bli straffet for skader de har påført andre enn partene i søksmålet, og derfor slipper tobakkselskapet utbetalingene, ifølge Reuters.

Enken saksøkte tobbakkselskapet for bedrageri over flere år. Bakgrunnen var at mannen stolte på selskapene når de fortalte at tobakken ikke var helseskadelig. Utbetalingen til kvinnen har tidligere blitt godkjent i staten Oregons høyesterett, men ankedomstolen mente altså at denne var feil, ifølge BBC.

Enorme utbetalinger
Flere store bedrifter har fulgt rettssaken nøye for de mener at erstatningsutbetalingene i USA i noen tilfeller har tatt helt av. Phillip Morris spurte også om retten mente at summen i seg selv var for høy, men dette unnlot dommerne å svare på.

Flere selskaper og interesseorganisasjoner ønsker lovinnstramninger på beløpene som skal utbetales.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere