Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Sigbjørn har tatt ut 5,5 milliarder

Foto: (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Nå stiller han strengere krav som koster deg og meg tusen av kroner årlig.

Flere er iharnisk over at DnB satt opp renten ytterligere sist uke med 0,3 prosent. DnB selv skylder på tøffere krav fra myndighetene. Det vil si selskapets største eier, staten, med finansminister Sigbjørn Johnsen i spissen.

FØLG NETTAVISEN NA24 PÅ FACEBOOK

I en børsmelding skrev DnB:

« ... Med bakgrunn i signaler fra myndighetene om strengere regulering av norske banker, derunder markant høyere risikovekter for boliglån, har DNB besluttet å øke sine utlånsrenter.

Økningen omfatter boliglån med flytende rente, deler av utlånene til små og mellomstore bedrifter samt en vesentlig del av utlånsporteføljen til DNB Finans. Økningene blir på inntil 0,30 %. De nye prisene trer i kraft umiddelbart for nye lån og i slutten av april for eksisterende lån ...»

Sigbjørn koster deg tusenvis
Med andre ord er det Sigbjørn Johnsens feil at boligkundene til DnB nå får høyere rente.

Et lån på to millioner kroner koster deg hele 10.000 kroner årlig med 0,5 prosentpoengs økning.

– Solide banker er både fornuftig og bra for konkurransen. DnB er allerede en av de mest solide bankene i verden. Det er derfor verdt å diskutere hvor mye mer solid banken skal bli, og hvor mye strengere kravene til norske banker skal være enn til svenske banker, sa kommunikasjonssjef Thomas Midteide nylig til Nettavisen NA24.

Marginen til bankene er nå på mellom 2,3 og 2,5 prosent over den norske pengemarkedsrenten Nibor, ifølge aksjenestor Jan Petter Sissener.

– Det er rådyrt og bortimot verdensrekord. Historisk sett har marginen ligget mellom en halv og en prosent, sa investoren til Nettavisen NA24 i helgen.

– Jeg har pantelån i flere land og det er kun i Norge hvor jeg betaler over 100 punkter mer enn den lokale pengemarkedsrenten, sa Sissener.

Aksjenestorene mente at det myndighetene nå gjør, er et desperate forsøk på å forsikre seg mot at en mulig fremtidig finanskrise skal ramme fellesskapet.

– De foreslår å innføre verdens aller strengeste egenkapitalkrav på pantelån, sa Sissener til Nettavisen NA24.

LES HELE SAKEN: – Desperate forsøk for å unngå finanskrise

Staten eier rundt 34 prosent av DnB. Siden 2009, inkludert det foreslåtte utbytte for 2012 på 2,10 kroner per aksje, har staten fått utbetalt nesten 5,5 milliarder kroner i utbytte av totalt 16 milliarder kroner som er blitt utbetalt til aksjonærene.

Det foreslåtte utbytte for DnB for 2012 er på rundt 3,4 milliarder kroner. Av det stikker Sigbjørn av gårde med 1,16 milliarder kroner.

Tjent 40 milliarder kroner
I samme periode har egenkapitalen til DnB økt fra i overkant av 60 milliarder kroner til nesten 80 milliarder kroner, og aksjekursen har steget fra 26 kroner til dagens 92 kroner. For staten gir det en aksjegevinst på hele 36,5 milliarder kroner.

Inkludert utbytte i samme periode gir det en gevinst på over 40 milliarder kroner.

Finansminister Sigbjørn Johnsen er ikke enig med kritikerne som gir staten skylden. Til NRK Søndagsavisa sist søndag sa han følgende:

– DNB setter opp renta med 0,3 prosent, og begrunner det med at det vil komme nye krav til bankenes egenkapital. Det er absolutt ingen automatikk i at nye krav til egenkapital skal føre til renteøkning, sa finansminister Sigbjørn Johnsen.

Bankenes ansvar
– For det første er det slik at det er bankene som har ansvaret for de rentene de til enhver tid setter på utlånene sine. Det er bankenes ansvar og det er vanskelig å skylde på noen andre. Vi har sagt at vi skal legge fram en sak for Stortinget i løpet av våren som dreier seg om nye kapitalkrav som for så vidt er en del av en internasjonal tilstand som nå skjer rundt omkring i Europa. Også vil vi sende ut på høring et forslag om såkalt risikovekter for boliglån, sier Johnsen og peker på at disse kravene ikke er der ennå, sa Johnsen

– Banker har blant annet andre muligheter, det er å se på forholdet til utbyttet, forholdet til egen drift, og ikke minst se på hva slags innlåningskostnader banker har. Her er jo det faktiske forholdet at de renter som bankene låner ikke har gått ned siden 2012, slik at marginen er økt i forhold til lån som du og jeg har. Bankene selv må ta ansvaret for sine egne avgjørelse og ikke prøver å skyve ansvaret over på andre, sa Johnsen.

– Det viktigste for oss nå er å sørge for at banker har god kapitaldekning. Jeg var jo finansminister tidligere på 90-tallet da bankkrisen slo innover Norge, og det er en erfaring som sitter veldig dypt i meg. Når vi ser fremover ser vi behovet for å ha solide, trygge og gode banker. Både for deg og meg som er kunder i banken med innskudd og lån, for de som har kjøpt aksjer i banken og som ønsker at det skal være “trygg som banken” som var et slagord i gamle dager, overfor de som låner penger inn til banker. Så alle har mye å tjene på solide og gode banker, sa Johnsen.

Myndighetenes feil
Også finansmannen Peter Warren gir Sigbjørn Johnsen og regjeringen det glatte lag.

– Det er myndighetene som gjør at bankene kan øke rentemarginen de tar på lån. Finansdepartementet har sagt rett ut at bankene kan få gjøre hva de vil for å styrke sin kapitaldekning. Det er således ikke bankene som er problemet her, men myndighetene. Alle vil jo prøve å selge produktet sitt høyest mulig, og når politikerne fører en politikk som gir dem en slik gavepakke er det naturlig at bankene tar dette imot med åpne armer, sa Peter Warren hos Warren Capital til Nettavisen NA24.

LES HELE SAKEN: – Slik skviser politikerne norske bankkunder

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!