FORNEBU (Nettavisen): - Jeg synes det er veldig synd at hun sa nei til disse jobbene. Jeg ville veldig gjerne at Berit kunne videreutvikle seg og tatt kjempekompetansen sin med inn i andre markeder, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, til Nettavisen.

Tirsdag ble det kjent at Telenors Norges- og Skandinavia-sjef Berit Svendsen går av med øyeblikkelig virkning. Beslutningen kommer etter en lang periode med spekulasjon og påstander om konflikt mellom Brekke og Svendsen.

Les også: Berit Svendsen ferdig som administrerende direktør i Telenor

Telenor-sjefen avviser imidlertid at det var noen maktkamp mellom de to.

- Det er helt feil at jeg har hatt et ønske om å skvise ut Berit Svendsen. Snarere tvert imot. Hun har gjort en veldig god jobb i Telenor Norge i sju år, sier han.

Ville til Thailand

Han sier at Svendsen ble tilbudt til sammen fire forskjellige stillinger, inkludert toppjobben i Dtac, Telenors selskap i Thailand og det største virksomhetsområdet til Telenor utenfor Skandinavia. Dette er en stilling Brekke tidligere har hatt.

Les også: Svendsen får full støtte fra de Telenor-ansatte

Målet var at Svendsen på denne måten skulle få den internasjonale erfaringen som ifølge styret er nødvendig for eventuelt å kunne ta over toppsjefjobben når Brekke en gang i fremtiden går av.

- Berit var på toppen av listen over folk jeg ønsket til å ta jobben i Dtac. Det er et selskap med 19 milliarder i omsetning og nesten 4.000 ansatte, så det er en stor jobb. Det sa hun nei til fordi det ikke passet å dra til utlandet. Det har jeg forståelse for, sier Brekke.

Alexandra Reich fikk denne stillingen før sommeren.

- I Telenor er vi opptatt av at ledere både har erfaring fra Norge og internasjonalt. Jeg mener Sigve strakk seg langt for å imøtegå Berits ønsker, sier styreleder i Telenor, Gunn Wærstad.

Les også: NRK om Telenor: Brekke prøvde å bytte ut Berit Svendsen

Sjef i Skandinavia

Brekke sier også at Svendsen deretter ble tilbudt å fortsette som overordnet sjef for Telenor i Skandinavia, som innebar arbeidssted i Oslo. Da måtte hun imidlertid si fra seg jobben som administrerende direktør i Norge.

- Tanken er å utvikle og ta ut flere synergier på tvers av grensene i Skandinavia. Siden vi solgte oss ut i Øst-Europa, er Skandinavia blitt et enda viktigere område for oss, sier Brekke.

Les også: Telenor selger virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa

- Det at Berit takket nei også til denne stillingen, har Berit sine grunner for, og jeg er lei for at vi ikke kom i mål med det, sier Brekke til Nettavisen.

- Handler dette om at hun ikke ville si fra seg jobben som sjef i Norge?

- Det er uriktig for meg å spekulere om det. Hun har vært i Norge i sju år. Vi ville gjerne at Berit videreutviklet seg. Men hun sa nei til den muligheten og det beklager jeg, sier Brekke.

Jobben frem til 2020

Han sier at planen var at Svendsen skulle ha denne jobben frem til 2020. Da hadde Svendsen signalisert at hun kanskje var klar for en internasjonal jobb.

- Svendsen sa at fra 2020 var spørsmålet om en utenlandsjobb noe hun kunne vurdere. Hun ville ha et perspektiv frem til 2020. Om hun var villig til å gjøre det da, må du nesten spørre henne om, sier Brekke.

Han sier at Svendsen dessuten fikk tilbudt to jobber til, en i og en utenfor konsernledelsen, men at også disse tilbudene ble avslått av Svendsen. Hun vil imidlertid ikke gå inn i mer detaljer rundt disse jobbene.

- Ikke bidra til støy

Nettavisen har kontaktet Berit Svendsen med spørsmål om hvorfor hun sa nei til disse jobbene. Hun har foreløpig ikke svart.

I en sms til NTB tirsdag kveld skriver Svendsen at hun «har ingen ønsker om å bidra til ytterligere støy gjennom å kommentere de interne prosessene i Telenor»

- Jeg forlater Telenor med en stolthet over å ha bidratt positivt til selskapets utvikling og vekst gjennom 30 år. Jeg har hatt gleden av å bli løftet opp og fram av fantastiske kolleger og medarbeidere. Nå skal jeg ta litt fri og nullstille meg før jeg helt sikkert gyver løs på nye, spennende oppgaver et annet sted. Jeg ønsker alle venner og kolleger i Telenor lykke til videre, skriver hun videre.

Løpende kontrakt

Brekke sier at spørsmålet om Svendsens videre jobber i Telenor kom opp i sammenheng med at hennes nåværende kontrakt gikk ut. Medlemmene av konsernledelsen, med unntak av Brekke selv, har stillingene sine i en tidsbegrenset periode. For Svendsens del ville treårskontrakten hennes gått ut før nyttår i år.