Gå til sidens hovedinnhold

Sigve har tjent 90 milliarder for Norge

Og nå har han vunnet ny kjempekontrakt. Les også hvordan AUF-kameratene reddet en investering på 17 milliarder.

Torsdag er det klart at Telenor har sust til topps i kampen om potensielt veldig lukrative kontrakter i Myanmar.

Les mer: Telenor har vunnet kjempekamp

I spissen for forhandlingene finner man Sigve Brekke.

- Vi er den største «vestlige» operatøren i Asia, sier Telenors Asia-sjef, Sigve Brekke, til Nettavisen NA24.

Telenor har gått fra å være ett traurig heleid statlig selskap til å bli verdens sjette største mobiloperatør, med en markedsverdi på over 180 milliarder kroner.

Brekke har vært med hele veien. Den tidligere AUF-toppen har, siden han tok sin master på prestisjetunge Harvard på 1990-tallet, jobbet i Telenor-systemet og mot Asia.

- Jeg var med på planleggingen og flyttet til Asia for 11 år siden. Det har jo vært et lite eventyr, sier Brekke.

Og Brekke er ikke hvem som helst i Telenor-systemet. Han blir sett på som kronprinsen og mannen som skal etterfølge Jon Fredrik Baksaas, når han engang abdiserer.

- Stor beundrer av Sigve

En av Brekkes største fans er Telenors tidligere toppsjef Tormod Hermansen, som i sin tid var arkitekten bak Telenors utenlandseventyr.

- Jeg er en stor beundrer av Sigve, jeg, og han er kanskje det sterkeste kortet Telenor har, sa Hermansen til Nettavisen NA24, i forbindelse med «Det Store Intervjuet» i fjor høst.

LES HELE INTERVJUET MED HERMANSEN HER:

Totalt har Telenor investert rundt 100 milliarder kroner i sine internasjonale virksomheter.

- Hvis vi trekker fra for inntekter fra salg, tilbakebetaling av lån og for utbetaling av utbytte, er vår netto investering rundt 20 milliard kroner, sier Brekke.

- Eksterne analytikere har verdsatt våre internasjonale selskap til 124 milliarder, der Asia utgjør 90 milliarder kroner, fortsetter han.

Totalt har Telenor nå 133 millioner kunder i sine asiatiske selskaper og kundemassen med 180.000 netto i uken, dersom man ekskluderer India.

- I 2012 omsatte Telenor totalt for 102 milliarder norske kroner. Våre asiatiske virksomheter utgjorde 44 prosent av dette. I 2011 utgjorde Asia 41 prosent av omsetningen, så Asia har en økende betydning for Telenor, sier Brekke.

Men for noen år siden holdt det på å gå veldig galt. I korrupte India, ble alle mobillisensene dratt inn, også de Telenor hadde brukt fem milliarder kroner på å kjøpe seg inn i og ytterligere 12 milliarder for å få det til å bli butikk.

- Opposisjonen i India kastet seg over en generell korrupsjonsbølge i landet og det ble tøffe politisk kamper. Midt opp i det hele kom det en rapport fra den indiske riksrevisjonen som sa «dersom atte, vissom atte», de lisensene, hadde de vært auksjonert bort, ville staten kunne fått en viss sum, som var mye høyere enn det de fikk, sier Brekke.

Lyn fra klar himmel

Ifølge Brekke ble det et skikkelig politisk drama rundt alle mobillisensene, hvor den sittende regjering forsvarte prosessen.

- Så brøt Høyesterett inn, som lyn fra klar himmel, og sa at nok var nok. Her må vi starte med blanke ark, vi må kansellere alle lisensene og auksjonere dem bort på nytt, sier Brekke.

- Kravene de stilte var såpass tøffe at de var helt urimelig for dere?

- Regulatoren kom med forslag til lisensvilkår som var helt uaktuelle, blant annet var det krav om at du skulle dekke store deler av landet. Hvis de forslagene ble vedtatt, ga Telenor beskjed, at da var vi ute, sier Brekke.

- Da satte vi i gang en intens påvirkningsprosess, for å fortelle myndighetene, punkt 1, at dere trenger konkurranse. Hvis alle utlendingene forsvinner, da er dere tilbake til start, det stikk motsatte av hva dere ønsket. Punkt 2, var at vi mente at vi hadde noe å fare med, at vi mente det var mulig å få dette til og tjene penger.

- Da hjalp vel din politiske erfaring og nettverk?

- Det vil jeg si.

- Du satt i sentralstyret til AUF sammen med Trond Giske på begynnelsen av 1990-tallet?

- Stemmer det.

- Han hjalp vel veldig til her?

- Så absolutt. Både han og andre politiske myndigheter. Den første ministeren som kom, var faktisk Rigmor Aasrud, ikke som følge av vår sak, men hun var på besøk i India, sier Brekke.

- Etter hvert kom Trond Giske og flere statsråder. Det de fortalte, var at Telenor var kontrollert av den norske stat og at man forventet at selskapet fikk en fair behandling.

- Var det det som vippet avgjørelsene i Telenors favør?

- Det vil jeg si. Det hadde vært mye tyngre hvis ikke, sier Brekke.

- Så staten er en god eier for Telenor?

- Så absolutt. Vi blir tatt seriøst og viser at vi er langsiktige. Det ble tøffere enn antatt.

AUF-kammeratene

Sigve Brekke satt i sin tid i ledergruppen til AUF, etter at Turid Birkeland hadde overtatt AUF-skuta etter Jens Stoltenberg. Der satt han i sentralstyret sammen med nettopp Trond Giske.

Under den årlige eierskapskonferansen til Næringsdepartementet på Grand Hotel for noen uker siden, fikk de to tidligere AUF-kameratene igjen tid til å utveksle meninger. Det er tydelig at Brekke ikke er glemt av sine tidligere kamerater.

- Han er en av oss, sier Giske, da han introduserer Sveriges tidligere næringsminister Leif Pagrotsky, til Sigve Brekke.

Brekke mener hans fortid fra politikken, helt klart har hjulpet ham med å lose Telenor suksessfullt gjennom de ulike asiatiske landene.

- Det har helt klart hjulpet. Blant annet skjønner du lettere hvordan myndighetene tenker.

- Savner du politikken?

- Ikke direkte. Noe av det som var drivkraften i politikken, var å endre ting, skape noe og utvikle noe. Og det gjør jeg jo nå, sier Brekke.

Næringsministeren er enig med Brekke, at en politisk bakgrunn ikke er et minus når du leder en internasjonal forretning som Telenor i Asia.

- Det å ha den kompetansen å kunne se på ting i et samfunnsmessig perspektiv, er viktig, sier Giske.

Positivt i India

I fjor investerte Telenor ytterligere 4,2 milliarder kroner i en ny lisens i India. Totalt har dermed Telenor investert i overkant av 20 milliarder kroner i et av verdens største mobilmarkeder.

- Så India har blitt kun de 4,2 milliardene dyrere enn opprinnelig estimert?

- Vi sa tre ting, før vi startet med India. At vi maksimalt skulle bruke 155 milliarder rupi, tilsvarende rundt 20 milliarder kroner. For det andre skulle vi være lønnsomme innen tre år etter vi hadde lansert, og det tredje var at vi skulle ha en positiv kontantstrøm innen fem år, sier Brekke.

Det har nå gått rundt tre år siden Telenor lanserte i India. Mot slutten av året har selskapet som mål å og ha en positiv kontantstrøm fra driften, ifølge Brekke. I tillegg har selskapet klart å holde seg innenfor maksbeløpet de skulle satse.

- Vi er positive i tre av seks regioner, mens de tre siste er vi positive i ved slutten av året. Nå har vi 27 til 28 millioner kunder, sier Brekke optimistisk.

Telenor-aksjen stupte

Telenors lansering i India ble imidlertid ikke godt mottatt da den ble offentliggjort i oktober 2008, midt opp i finanskrisen. Telenor-aksjen stupte på børsen.

- Det aksjemarkedet reagert mest negativt på, var at dette ble offentliggjort i oktober 2008 og da var verdensøkonomien i ferd med å gå gale veien. For det lurte markedet på om vi kom for sent inn og tvilte på om vi ville få det til, sier Brekke.

- Jeg mener vi har en modell som motbeviser dette, fortsetter han.

Telekom er en korrupt bransje. Blant annet måtte konsernsjefen i Sveriges svar på Telenor, Telia Sonera, Lars Nyberg, trekke seg etter korrupsjonsanklager i Usbekistan.

Ikke korrupte

Telenors suksess i utlandet og i Asia, har skjedd i land som troner på øverste halvdel av internasjonale korrupsjonslister.

- Hvordan har Telenor klart å lykkes i noen av verdens mest korrupte land, uten selv å ha drevet med korrupsjon?

- Vi har en helt svart og hvit policy på akkurat det. Vi har absolutt ingen toleranse for korrupsjon. Problemet er når du skal begynne å definere hvor går grensen, da er du ute å kjøre med en gang, sier Brekke.

Han mener det starter på toppen.

- Hos oss kommer ikke sjefene fra samme land som de er sjefer i. Å sette standeren fra toppen, er veldig viktig. Så langt har sjefene våre hatt en skandinavisk bakgrunn, men vi begynner nå å få flere og flere sjefer fra Asia, sier Brekke.

- Ingen av dem er sjef i det landet som stemmer med deres pass, og alle av dem har Telenor-kulturen og verdigrunnlaget under huden, fortsetter han.

- Så dere rekrutterer alle sjefer internt?

- Yes, alltid internt. Dette må sitte i ryggmargen, du må virkelig forstå at det er sånn, sier Brekke.

- Det er også ofte en fordel å være utlending, for da er det lettere å si at korrupsjon ikke aksepteres i vår forretningskultur, og det er noe de hører på.

Asia-sjefen trekker i tillegg fram det at Telenor har kontroll på sine virksomheter i Asia, som en viktig suksessfaktor.

- Vi kan ikke hjemme oss bak en partner. Det går ikke. Ulempen med å gjøre det slik er at det noen ganger tar lengre tid, og vi må jobbe hardere. Det kan bety at vi beveger oss langsomt og mister noen markedsmuligheter, at vi holder oss borte fra noen lisensrunder, sier Brekke.

Torsdag faller dommen om Telenor får lisens i Myanmar, gamle Burma. Myanmar troner blant de øverste på verstinglisten blant korrupte land i verden.

- Det er det samme svaret på det. Det tar lengre tid. Korrupsjon er et problem i Myanmar, et annet er at kun 26 prosent har strøm. Når vi skal rulle ut våre systemer, er det ikke strøm og vi må bruke solcellepaneler, sier Brekke.

Baksaas' kronprins

Næringsminister Trond Giske er heller ikke redd for korrupsjonsanklager mot Telenor, selv om han ikke vil utelukke det helt.

- Du føler deg trygg på at korrupsjon ikke har skjedd i Asia eller Russland når det gjelder Telenor?

- Jeg føler meg veldig trygg på at Telenors ledelse jobber systematisk med å bygge en kultur som forebygger korrupsjon. Men når man har med en organisasjon med mange tusen ansatte, skal man være forsiktig med å utelukke noe, sier Giske til Nettavisen NA24.

Det er 14 år siden Sigve Brekke flyttet fra Norge for å lede Telenors virksomhet i Singapore og ti år siden han flyttet videre til Bangkok.

- Du har bodd ute i 14 år nå. Er det eneste som kan trekke deg tilbake til Norge, at Baksaas gir seg?

- Jeg fokuserer på den jobben jeg har nå, det er det eneste som teller.

Det blir trolig ikke lenge til Brekke flytter hjem til Norge. For som Tormod Hermansen sa, da han ble spurt av Nettavisen NA24 i forbindelse med «Det Store Intervjuet», om Brekke er en god og verdig kandidat til å etterfølge Baksaas.

- Han burde være en veldig naturlig kandidat.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken