NA24.no

Sikkerhet rammer oljegigant

Sist oppdatert:
Oljeprisnedgang og høyere sikkerhetsinvesteringer rammet BPs kvartalsresultat.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Justert for effekten av energiprisene fra usolgte lagre leverte BP et resultat på 3,895 milliarder dollar i fjerde kvartal 2006, en nedgang på 12 prosent fra 4,4 milliarder dollar i samme periode i 2005. Analytikerne så for seg et justert resultat på rundt 3,9 milliarder dollar.

NA24 - din næringslivsavis

Mye av årsaken til nedgangen skyldes at selskapet økte sine sikkerhetsinvesteringer i operasjonsområdene i USA, i etterkant av den fatale eksplosjonen på et raffineri i Texas i 2005, ifølge bbc.com.

For året som helhet steg derimot BPs overskudd med 15 prosent til 22,3 milliarder dollar, eller 139 milliarder kroner. Årsaken til det sterke resultatet skyldes i hovedsak den sterke oljeprisen i årets første halvår.

Lavere produksjon
Olje- og gassproduksjonen falt med 4,5 prosent til 3,84 millioner fat oljeekvivalenter om dagen, og gjenspeiler det faktum at myndighetene i større grad tar en større andel av produksjonen i forbindelse med kontrakter som deles ut. For 2007 venter BP at den daglige produksjonen vil ligge på mellom 3,8 millioner og 3,9 millioner fat oljeekvivalenter. Analytikerne hadde ventet at produksjonen ville ligge på over 4 millioner fat i inneværende år.

I 2009 venter oljeselskapet at produksjonen vil passere 4 millioner fat om dagen, og at de vil produsere 4,3 millioner fat innen 2012. Det er også noe lavere enn hva markedet hadde ventet.

Venter vekst
- Vi fortsetter med vårt engasjement om å adressere de siste operasjonsspørsmålene, mens vi utfører vår strategi med disiplin og fokus, sier BPs avtroppende leder Lord Browne.

BP annonserte forrige måned at Lord Browne vil pensjonere seg ved utgangen av juli. Dette er 18 måneder tidligere enn det som var planlagt. Browne blir erstattet av Tony Hayward, som nå er leder for utforskning og produksjon i selskapet.

Selskapet venter at fremtiden vil gi en vekst tilsvarende den de nå opplever.

Selskapets aksjekurs har falt med 6,3 prosent så langt i år, og følger med det opp fjorårets nedgang på 8,3 prosent. Av 36 analytikere Bloomberg har overvåket har 21, eller 58 prosent, satt aksjen på kjøp, mens 9 har satt aksjen på hold og seks analytikere har salgsanbefaling.

Mye trøbbel
Raffineriet som tok fyr er USAs tredje største, og eksplosjonen forårsaket også store materielle skader på anlegget. Det tok brannmannskapene flere timer å få kontroll over de mange brannene etter eksplosjonen. 15 mennesker omkom og 180 ble skadd. Før ulykken produserte raffineriet tre prosent av USAs totale oljetilførsel

BP har fått massiv kritikk for dårlig vedlikehold av rørledninger, som førte til en lekkasje av rundt 800.000 liter råolje i Alaska. Denne oljelekkasjen bidro kraftig til at oljeprisen klatret til rekordhøyder i fjor sommer.

I begge disse sakene har selskapet fått massiv kritikk for å ha slurvet med vedlikehold- og sikkerhetsrutinene.

Klikk her for å følge Oslo Børs

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere