Gå til sidens hovedinnhold

Sikkerhetsfirmaer: - Knytter gruppe med bånd til Nord-Korea til dataangrepet

Datasikkerhetsfirmaer mener å kunne spore WannaCry-angrepet til hackergruppe med bånd til Nord-Korea.

Det var fredag det ble kjent at løsepengeviruset WannaCry var spredt til datamaskiner over hele verden. Programmet utnytter kjente sårbarheter i Microsoft Windows, krypterer filer på datamaskinen til intetanende brukere og krever løsepenger for å gi tilgangen tilbake.

Tekniske spor kan tyde på at en hackergruppe med bånd til Nord-Korea var involvert i dataangrepet som begynte fredag.

Det opplyser de to firmaene Symantec og Kaspersky som mandag kveld opplyser at de nå ser nærmere på tekniske spor som tyder på at hackergruppen Lazarus var involvert. Lazarus antas å ha bånd til Nord-Korea og er tidligere blant annet anklaget for å ha gjennomført dataangrep mot internasjonale banker.

Dataangrepet som begynte fredag, har rammet 200.000 ofre i minst 150 land, ifølge Europol.

Angrepet er av et omfang man ikke har sett før, og det vil kreve en omfattende internasjonal etterforskning å finne de som står bak, sier Europol på sin nettside.

Les også: Solberg avviser at regjeringen svikter cybersikkerheten

Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet har angrep ved bruk av løsepengevirus, også kalt «ransomware», i løpet av de siste årene økt i omfang og antall varianter.

Ifølge britiske National Cyber Security Centre er det to typer ransomware, Den første krypterer filene dine. Den andre låser skjermen din. I begge tilfeller er det snakk om løsepenger. Som oftest kreves det betaling i Bitcoin.

«Hvis man blir utsatt for et løsepengevirus anbefaler NSM generelt ikke at det utbetales løsepenger. Bakgrunnen for dette rådet er både bekymring for spredning av skadevaren, samt at betaling ikke er noen garanti for at man får tilbake kontroll på egne data», skriver Nasjonal sikkerhtsmyndighet på sine nettsider.

Statsminister Erna Solberg (H), som mandag møtte til debatt om beredskap og sikkerhet i Stortinget, sier dette var et angrep politiet ikke kunne forhindret.

- Folk må faktisk oppdatere datamaskinene sine, sier statsministeren.

Har du sett denne videoen?

Kommentarer til denne saken