Sikkerhetssjef ikke varslet etter bombetrussel

Politidirektoratet vil ikke ha automatisert varsling av terrortrusler. Bildet: Politdirektoratet i Oslo.

Politidirektoratet vil ikke ha automatisert varsling av terrortrusler. Bildet: Politdirektoratet i Oslo. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Da Stortinget ble utsatt for en bombetrussel i fjor, ble regjeringskvartalets sikkerhetssjef ikke varslet.

Nå ønsker både Stortinget og Norges Bank et løsning med et automatisert terrorvarsel. Det var i oktober i fjor at politiet jaktet på en mann som truet med å sprenge Stortinget.

Politiet iverksatt full evakuering av Stortinget, men regjeringskvartalets sikkerhetssjef, Morten Rørvik, ble ikke varslet. Han fikk ikke vite hva som hadde skjedd før han kom på jobb dagen etter, skriver Dagens Næringsliv (DN) ifølge NTB.

– Jeg ble ikke varslet om natten fordi det ble tatt noen beslutninger her vi ikke er fornøyd med. Det bunner i at vi ikke hadde en automatisert løsning, mener han.

Også andre viktige institusjoner, som Norges Bank, ble ikke varslet, verken ved denne hendelsen eller ved lignende tilfeller.

Norges Bank er sterkt kritiske til dette, og ber i et brev til Politidirektoratet om at det innføres en automatisert varsling for samfunnskritisk infrastruktur. Banken mener dette er viktig fordi det kan gi «virksomheter med et særskilt beskyttelsesbehov mulighet til å vurdere sikkerhetsrisikoen og iverksette egne relevante beredskapstiltak på et tidlig tidspunkt», heter det i brevet.

Rørvik støtter kravet til Norges Bank og peker på at teknologien finnes og er «hyllevare».

Hos Politidirektoratet er imidlertid skepsisen større.

– Vi har ingen planer om et automatisert varsel, sier seksjonssjef Steffen Ousdal. Han viser til at det finnes et tilbud til befolkningen på nettstedet kriseinfo.no. Politidirektoratet mener at denne løsningen kan fungere for aktører utenfor politietaten. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag