NA24.no

Sikkerhetssjef sint på Norge

Sist oppdatert:
Sikkerhetssjefen i Sulemania i Nord-Irak raser over at Norge ikke har straffeforfulgt mennene som finansierte massedrapet i Arbil, slik Sverige har.

Ni måneder er gått siden Ali Berzengi (29) og Ferman Abdullah (25) ble dømt i Sverige for terrorvirksomhet. TV 2 Nettavisen skrev mandag kveld om samarbeidet mellom svensk og norsk sikkerhetspoliti som avslørte en svensk/norsk terrorcelle. Svensk domstol fant det overveiende sannsynlig at penger fra Norge og Sverige var med å finansiere terrorangrepet i Arbil i 2004 der 117 personer ble drept. Les egen sak her.

Minst fem personer bosatt i Norge var sentrale i det svenske myndigheter mener er en svensk/norsk terrorcelle. TV 2 Nettavisen kjenner navnene på flere av personene og vet at de i dag lever og jobber sentralt på i østlandsområdet.

Forbannet sikkerhetssjef
- Jeg er overrasket, sier en forbannet sikkerhetssjef Hassan Sarkawt i Suleymania i Kurdistan i Nord Irak til TV 2 Nettavisen.

- Det er rart for oss at PST eller norske myndigheter ikke gransker terrorfinansieringen fra Norge, og ikke straffer slike personer. PST har mange bevis for at de sendte penger til Irak for å støtte de to selvmordsbomberne fra terrororganisasjonen Ansar al-Islam. Vi forstår det slik at bare terrorister ikke gjør noe i Norge, så trenger ikke Norge å straffe dem, og at de kan finansiere terror i andre land i verden, som i Irak, sier Sarkawt til TV 2 Nettavisen.

- Har beviser
Berzengi og Abdullah fikk henholdsvis fem og fire års fengsel i Sverige, og vil bli utvist av landet etter endt soning. Sarkawt bekrefter overfor TV 2 Nettavisen at Abdullahs bror er fengslet i Irak.

- Vi har beviser som knytter ham til en terrorgruppe. Han samlet etterretningsopplysninger til dem og har kontakt med dem som samlet pengene. Han vil sitte i fengsel til Irak har godkjent en ny terrorlov. Da vil han bli stilt for retten og straffet, sier Hassan til TV 2 Nettavisen.

Sendte hundretusner
TV 2 Nettavisen har lest flere av avhørene med personene som er sentrale i terrornettverket. Mennene innrømmer å kjenne Berzengi og Abdullah, men nekter for å ha finansiert terror. Flere av personene jobbet med vasking i Norge, men klarte likevel å spare opp sekssifrede beløp som ble sendt til Sverige eller Irak. Svensk domstol mener altså at hele eller deler av beløpene ble brukt til terrorfinansiering.

Politiet kan bevise at en av mennene, en mann som jobbet som vasker, ga 175.000 norske kroner til terrordømte Abdullah i juni 2003. Mannen hevder det var et lån. Han har også sendt minst 140.000 direkte til Irak, men hevder at pengene ble investert der nede.

Hans venn, som også jobber som vasker, hevder at han sendte 70.000 kroner til Arbil for å kjøpe en tomt i byen. På spørsmål fra Sâpo (svensk sikkerhetspoliti) kunne denne mannen ikke huske om han ved to ulike anledninger hadde lånt ut til sammen godt over 100.000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere