NA24.no

Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Sikring på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Handelen preget av gevinster som skal sikres

Klart børsfall i Europa og en fallende oljepris senker Oslo Børs. Etter å ha satt ny bestenotering for året dabbet noe av oppgangen av onsdag ettermiddag. Investorene startet å sikre gevinster, og det fortsetter torsdag.

Hovedindeksen faller 1,84 prosent til 350,84 poeng.

Statoil blirs endt ned og får følge av flere andre tungvektere. Yara ramler 2,08 prosent til 212 kroner. Telenor faller 2,47 prosent til 79,05 kroner. Den amerikanske dollaren styrker seg og gir svekkelser i råvaremarkedet. I oljemarkedet bidro den ukentlige oljelagerrapporten til å sende oljeprisen opp onsdag ettermiddag, men etter at dollarkursen har styrket seg så har prisen på råolje kommet ned til 78,75 dollar per fat.

Tørrbulkaksjene ble en god stund dratt opp av at bulkratene styrket seg. En oppdatering fra Imarex viste torsdag morgen at ratene i papirmarkedet fikk et løft, men etter at OECD la frem sin rapport fikk ratene en umiddelbar knekk. Det reagerer aksjemarkedet negativt på og sender Golden Ocean ned 9,11 prosent til 10,20 kroner. Jinhui Shippingg faller 4,96 prosent til 23 kroner. Belships stiger 13,33 prosent til 10,20 kroner.

Les mer: Heftig bulkhøst

Det er ikke bare skuffelser. Oljeserviceselskapet BW Offshore viser klar bedring på driften selv om bunnlinjen er blitt svekket. Det er tap på finansielle instrumenter som har gitt resultatsvekkelsen. Aksjen stiger 10,80 prosent til 8,31 kroner.

Les mer: Bedre drift for BW Offshore

Pengelens
Torskeoppdrettsselskapet Codfarmers har hatt store nedskrivninger på biomassen og sørger for et stort underskudd i på resultatet i tredje kvartal. Driftsresultatet før nedskrivningene viser også et massivt underskudd ettersom inntektene svikter. Lavere pris og lavere volum gir lavere innekter.

Aksjekursen faller 19,23 prosent til 1,89 kroner.

Det er flere andre skuffelser blant selskapene på børsen. Seismikkselskapet Reservoir Exploration Technology gikk med store underskudd i tredje kvartal. Driftsinntektene er halvert sammenlignet med det foregående kvartalet. Vel så ille er det at selskapet sitter med 0,7 millioner dollar i kontanter etter at de har hatt en negativ kontantstrøm på over 6 millioner dollar i tredje kvartal. RXT er i gang med en omfattende restrukturerer gjelden, og håper å få konvertert obligasjonslån til aksjer. De venter også å få et positivt kontantbidrag knyttet til to eksisterende kontrakter i Nigeria og Brasil.

Kursen blir sendt ned 5,50 prosent til 1,89 kroner.

Les mer: Skuffende for RXT

Rødt ute
I Asia ledet de japanske finansaksjene an i en bred nedtur. Det største japanske finansselskapet Mitsubishi UFJ Financial Group har nå varslet at de henter 1.000 milliarder yen i fersk kapital. I tillegg går eiendomsselskapet Nomura Real Estate svangre med planer om å styrke egenkapitalen ved å trykke opp nye aksjer for 11,5 milliarder yen.

Den brede Asia- og Stillehavsindeksen til Morgan Stanley Capital International falt 0,9 prosent, mens den kjente japanske Nikkei-indeksen ble senket 1,3 prosent. Hang Seng-indeksen i Hongkong faller 0,9 prosent.

I det amerikanske aksjemarkedet endte børsene svakt i minus, men noe av det største fallet ble innhentet mot slutten av handledagen.

Les mer: Ruskete i Japan og Hentet seg inn mot slutten

I Frankfurt blir den tyske DAX-indeksen svekket med 0,65 prosent, mens FTSE 100 i London faller 0,6. I Paris blir CAC 40-indeksen sendt ned 0,95prosent. Det er også svak nedgang i Stockholm, København og Helsingfors der børsene faller mellom 0,7 og 1,1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere