NA24.no

Sikring rammet Asia

Sist oppdatert:
Børsene i Asia fulgte Wall Street ned. Gevinstsikring og skuffende statistikk fra USA sendte aksjemarkedene videre ned.

Statistikk som viser at den amerikanske økonomiske veksten er i ferd med å kjøles ned, fikk de asiatiske aksjene til å avslutte uken svakt. En svakere vekst i verdens største økonomi er dårlig nytt for de USA-avhengige asiatiske selskapene.

NA24 - din næringslivsavis

Råvareprisene har falt tilbake sammen med oljeprisen. Markedet virker å ha kommet seg over det geopolitiske sjokket Dette fikk de typiske råvaretungeaksjene til å falle. Verdens største gruveselskap, BHP Billiton, og det japanske Sumitomo Metal Mining korrigerte kraftig ned ettersom kobber- og sinkprisen faller.

Gevinstsikring
I tillegg smittet gevinstsikringen på Wall Street over på børsene i Asia. Torsdag var det skikkelig børsfest ved de asiatiske aksjemarkedene etter at det kom positive rentesignaler fra den amerikanske sentralbanksjefen.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital Internationals klarte ikke følge opp gårsdagens oppløftende utvikling. Fredag morgen lå indeksen an til å falle 0,7 prosent til 121 poeng. Dermed avslutter indeksen som måler over 1.000 aksjer fordelt på 14 markeder nok en svak uke. Denne uken har indeksen falt 0,3 prosent noe som har vært tendensen hele denne måneden.

Japan ned
De typiske eksportsensitive aksjene med Nissan Motor og Advantest Corp i spissen ledet an i nedgangen og gjorde at den kjente japanske Nikkei 225-indeksen endte med et tilbakefall på 0,84 prosent til 14.821,26 poeng, mens den brede Topix-indeks var ned 0,7 prosent tidligere på fredag morgen.

I Sør-Korea viste også Kospi-indeksen en fallende kurve og var i morgentimene ned 0,75 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere