NA24.no

Sikter mot våpen-milliarder

Sist oppdatert:
To selskap vil ha regjeringens hjelp for å få våpenkontrakter i milliardklassen.

Kongsberg Gruppen og Jens Ulltveit-Moes industrikonsern Umoe jakter på marinefartøy-kontrakter verdt milliarder i Romania.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge et brev fra den Norske forsvarsattacheen i Romania som NA24 har fått tilgang til, ønsker markedsavdelingen i Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og Umoe Mandal drahjelp fra forsvarsdepartementet med å hale i land milliardkontraktene.

Gigantisk
Kontraktene, som blant annet omfatter bygging av korvetter, minejaktfartøyer og ombygging av to fregatter, skal være verdt til sammen 2 milliarder euro, eller godt over 16 milliarder kroner. En delkontrakt vil alene kunne bidra med rundt 2 milliarder kroner i kassen til Umoe Mandal.

- Dette er helt klart en kontrakt vi ønsker å få. Vi er imidlertid fortsatt i en tidlig fase, det er flere selskaper som konkurrerer om kontraktene, og ingenting er ennå sikkert. For å si det slik, det er høyt opp og langt frem foreløpig, sier administrerende direktør i Umoe Mandal Peter Klemsdal til NA24.

Han forklarer at det kan ta opp til to-tre år før en endelig kontrakt kan undertegnes, og det er dersom rumenerne i det hele tatt velger å gå for den foreløpige planen om å fornye flåten sin.

Tilbakeholdne
Også KDA håper på å få en bit av den gigantiske kontrakten, men siden selskapet er børsnotert, er de lang mer tilbakeholdne med opplysninger.

- De fleste av våre kontrakter innen forsvar og romfart er prosesser som strekker seg over flere år, og dette er i en så tidlig fase at vi ikke har noen kommentarer til dette prosjektet, sier Tom Røren, kommunikasjonssjef i Kongsberg Gruppen, til NA24.

Selskapene har allerede sendt inn RFI-dokumenter (Request for information) til det rumenske forsvarsdepartementet om prosjektet. Nå trenger de politisk drahjelp for å hale i land kontraktene fra det nybakte EU-landet. Dette kommer frem i et brev produsentene har sendt til norske myndigheter med bønn om hjelp.

Umoe ønsker å stå som skipsbygger mens KDA gjerne vil ha ansvar for styringssystemer, software og våpensystemer til skipene.

Mulig Norges-besøk
I slutten av mai skal den rumenske presidenten Basescu ifølge planen komme til Norge. I den anledning ønsker KDA og Umoe at den rumenske marinesjefen skal få møte Generalinspektøren for Sjøforsvaret for å se på skipene i Oksøy- og Skjold-klassen. Dette begrunnes med at KDA og Umoe satser på å konkurrere om leveranser til Romania av marinefartøyer og tilknyttet materiell.

Nå gjenstår det bare å se om presidenten i det hele tatt kommer. Fra Utenriksdepartementet får NA24 opplyst at det ennå ikke er avgjort om besøket skal finne sted.

- Presidentbesøket i mai er foreløpig ikke avlyst, men i lys av den politiske situasjonen i Romania er dette til vurdering, og det vil bli tatt en beslutning i løpet av en uke, sier Lars Andersen, underdirektør i UDs besøksseksjon.

Den politiske situasjonen i Romania er vanskelig etter at landets nasjonalforsamling for kort tid tilbake vedtok å suspendere president Traian Basescu fra stillingen som statssjef som følge av en maktkamp med statsminister Calin Popescu Tariceanu.

Basescu kan i verste fall bli stilt for riksrett, tiltalt for brudd på grunnloven. Han skal ifølge sine motstandere blant annet ha rettet urimelig kritikk mot rumenske dommere og gitt ordre om ulovlig avlytting av regjeringsmedlemmers telefoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere