Gå til sidens hovedinnhold

Siktet for skattesnusk på 300 millioner

Skattetatens jakt på skjulte formuer i utlandet gir resultater.

En bedriftseier i Drammen er siktet for å ha unndratt 300 millioner kroner fra beskatning. Saken er den største skatteparadissaken Skatteetaten noen gang har jobbet med, skriver Dagens Næringsliv (DN).

De påstått unndratte summene i denne saken er ti ganger større enn det høyeste beløpet norske myndigheter hittil har lykkes å få en skatteparadisdom på i Norge.

Blåhval
Skattedirektør Svein Kristensen sier at det er viktig at Skatteetaten klarer å avdekke virkelig store saker.

- Dette startet som en liten sak, etter tips fra andre lands skattemyndigheter. Så begynte vi å bore i det, og da viste det seg at saken var veldig stor, sier Kristensen til DN og betegner saken som etatens blåhval hva angår jakten på skjulte formuer.

Skattedirektøren opplyser at Økokrim har siktet tyske Wolfgang Schmitz, gründer av stålhandelselskapet Nordic Intertrade i Drammen, for å ha tappet selskapet for over 300 millioner kroner og skjult pengene i selskaper i skatteparadisene Isle of Man og Kypros.

Tipset kom i kjølvannet av opplysninger om tusenvis av kontoer i banken LGT i Liechtenstein som en tidligere bankansatt der ga videre til europeiske skattemyndigheter.

Ytterligere seks norske saker har kommet til overflaten etter overleveringene av disse kontolistene.

Fengslet siden mars
Schmitz har sittet varetektsfengslet i Oslo siden midten av mars. Hans forsvarer, advokat Arne Gunnar Aas i advokatfirmaet Hjort, forteller at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

Totalt politianmeldte Skatteetaten 30 personer i til sammen 16 saker knyttet til skatteparadiser ifjor. Skattejegerne mener at de anmeldte har gjemt unna verdier for tilsammen 700 millioner kroner. Det vil si; det er hva man mener å ha funnet hittil i disse sakene. Det kan bli mer, ifølge Kristensen.

Siden den norske offensiven mot skatteparadiser begynte i 2008, er det blitt avsagt fellende dommer i syv saker. Den lengste straffen er på 3,5 år.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken