NA24.no


Mikkel A. Berg Administrerende er direktør Silver Pensjonsforsikring AS.
Mikkel A. Berg Administrerende er direktør Silver Pensjonsforsikring AS. Foto: fripolisen.no/Einar Aslaksen

Silver blir satt under offentlig administrasjon

Sist oppdatert:
- Det er ingenting som ville ha gledet oss mer enn om Silver faktisk fant en løsning for sine kunder, sier settestatsråd Sylvi Listhaug.

Finansdepartementet har fredag fattet vedtak om at livsforsikringsselskapet Silver Pensjonsforsikring AS settes under offentlig administrasjon.

Les også: Abid Raja tordner: - Et pensjonsran på Frps vakt

Pengene blir værende i selskapet og fordeles rettferdig mellom kundene.

- Det er ingenting som ville ha gledet oss mer enn om Silver faktisk fant en løsning for sine kunder, men dessverre har de ikke lykkes med det, sier settestatsråd Sylvi Listhaug i en pressemelding.

Les hele pressemeldingen her!

- Silver prøver nå å innbille sine kunder at de står foran en snarlig løsning. Dette avviser både Finansdepartementet og Finanstilsynet

– Silver har fått flere sjanser til å innhente kapital og finne løsninger som sikrer kundenes pensjoner. Det har de ikke klart. De prøver nå å innbille sine kunder at de står foran en snarlig løsning. Dette avviser både Finansdepartementet og Finanstilsynet, som har fulgt denne saken gjennom flere år, sier Listhaug - og fortsetter.

- Grunnen til at vi må sette ned foten, er at selskapet kan tappes for penger de nærmeste årene, noe som betyr at de som er yngre i dag og kunder i selskapet kan bli stående igjen med skjegget i postkassen den dagen de blir pensjonister.

Les også: Pensjonssparer i Silver: - Nå risikerer jeg å miste én million

- Det er ikke Frp som har stått for et pensjonsran

Venstres Abid Raja har ikke vært nådig i sin kritikk av Frp i saken, men det preller av Listhaug.

- Det er ikke FrP eller Finansdepartementet som har stått for et pensjonsran. Silver har gjennom mange år gitt sine kunder løfter de ikke kan holde, sier hun til Nettavisen.

Les også: Stavrum: Pensjonsran uten sidestykke

Listhaug mener Raja bør passe seg:

Abid Raja (V) er kritisk til behandlingen av Silver.

- Raja har selv vært med på å vedta regelverket som ligger til grunn for den måten departementet behandler saken på, sier statsråden til Nettavisen.

Listhaug legger til at det spørsmålet de har fått fra Raja til spørretimen, vi bli besvart på onsdag.

Les også: - Unødvendig dramatisk å skremme pensjonskunder

Hva betyr dette for kundene?

Vedtaket om offentlig administrasjon medfører ikke at pengene forsvinner fra selskapet, understreker departementet.

Finanstilsynet oppnevner nå et administrasjonsstyre som skal ivareta kundenes interesser best mulig.

«Administrasjonsstyret vil av hensyn til kundene, så raskt som mulig, vurdere muligheten for å opprettholde pensjonsutbetalingene, helt eller delvis, mens administrasjonsstyrets arbeid pågår. Det er Silver under administrasjonsstyrets ledelse som vil stå for kundekontakten,» opplyser departementet.

Les også: Silver saksøker staten

- Silver har det hele og fulle ansvaret

Stortinget har nylig presisert at et administrasjonsstyre kan foreslå å gjøre om alle fripoliser til fripoliser med investeringsvalg.

– Silver prøver nå å gi myndighetene skylden for at de har kommet i denne situasjonen som rammer deres kunder. Dette er helt og holdent Silvers ansvar som har lovet et produkt som selskapet ikke har hatt penger til å kunne innfri. Dette må de ta det fulle ansvaret for selv. Myndighetenes ansvar er å påse at forsikringsbransjen følger de lover, regler og krav som er fastsatt av Stortinget, sier Listhaug.

Les også: Silver nedringt av fortvilte pensjonskunder

- Nå er sluttstreken satt 

– Silver er ansvarlig overfor sine kunder. De har lovet kundene noe de ikke kunne holde. Vårt ansvar er å påse at selskapene i denne bransjen er solide nok til å levere det de har lovet. Det er dessverre ikke Silver, sier Listhaug.

Silver ønsket å prøve saken rettslig, før departementet fattet sitt vedtak.

- Vi mener det ikke er grunnlag for dette og en behandling av Silvers krav i rettssystemet vil kunne ta lang tid. De har hatt lang tid på seg til å finne en løsning og nå er sluttstreken satt.

Les også: Silver-krisen: - Svært beklagelig situasjonMest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere