Sim-sala-bim, så dukket de opp

Temperaturen ble svært høy da de etterlyste politidokumentene i Munch-saken plutselig dukket opp i retten tirsdag.

21.02.06 18:20

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): - Kan alle forsvarerne bli igjen her? Her har jeg en fin bunke med spaningsrapporter til dere, både nye og gamle. Det er bare å stille seg i kø her, sa statsadvokat Terje Nybøe lett henslengt etter at retten i Munch-saken var avsluttet for dagen tirsdag.

Episoden utløste en rekke ukvemsord fra forsvarerne som mistenker politiet for bevisst å holde tilbake dokumenter og at politiet driver selektiv utsiling av etterforskningsmaterialet.

Raste i retten
Materialet kom etter at flere av forsvarsadvokatene i Munch-saken raste mot påtalemakten tirsdag formiddag.

Advokat Sverre Næss gikk langt i å si at han lurte på om politiet bevisst holdt tilbake dokumenter og om politiet drev selektiv utsiling av materialet. Samtidig etterlyste advokat Morten Furuholmen spaningsrapporter han mente politiet måtte ha av hans klient.

- Jeg kan ikke skjønne at jeg har fått et komplett materiale. Jeg sitter med følelsen av at politiet holder dokumenter tilbake, sa Furuhomen da.

- Grov forsømmelse
Med de nye dokumentene i hånden var Furuholmen overhode ikke i tvil.

- Munch-saken er den mest etterforskede saken i Norge etter Nokas-saken. Jeg har noen permer, men jeg kan aldri tenke meg at vi nå har fått alt. Nå er jeg helt sikker på at det er mer, sier Furuholmen opprørt.

Han mener det er en grov forsømmelse politiet har gjort seg skyldig i.

- Jeg kalte det skandaløst at politiet første dagen rettssaken startet og vi fikk lydopptak av 10.000 avlyttede samtaler. Hva jeg skal kalle dette, vet jeg ikke. Men det er stikk i strid med Høyesteretts kjennelse om forsvarernes rett i forhold til alt materiale, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ukvemsordene haglet
Etter en rask gjennomgang av papirene, kan Furuholmen slå fast at han har fått utlevert spaningsrapporter og hele politirapporter fra august 2004.

- Den siste er fra 10. juni 2005, sier Furuholmen, og rister på hodet.

TV 2 Nettavisen får streng beskjed om å ikke sitere ham på ukvemsordene han kommer med fordi han er sint og oppgitt.

- Jeg er helt, helt sikker på at det er mer. Det er helt åpenbart flere dokumenter, gjentar han.

Furuholmen er også oppgitt over at en er nødt til nesten å protokollere at det mangler dokumenter i saken for at noe skal skje.

- Dette er dokumenter vi skulle hatt får flere måneder siden.

- Unødvendig
Heller ikke advokat Per Johan Schiong Larsen er særlig fornøyd.

- Dette er kritikkverdig. Nå får vi se hva dette inneholder, sier han til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at det ikke skal være nødvendig for forsvarene å levere lister over hva de krever av dokumenter for at de skal få tilgang til materialet.

- Vi skal ha tilgang til alt, sier han.

Advokat Aasen nikker. Det blir etter hvert en diskusjon med bred enighet om at politiet handlinger i forhold til dokumentene er uakseptabelt.

Ingen forklaring
Statsadvokat Terje Nybøe har ingen forklaring på hvorfor forsvarerne til de Munch-tiltalte ikke har fått utdelt alle dokumentene i saken.

- Nei, dette har jeg ingen god forklaring på, sier han unnvikende.

- Men nå har jeg kopiert opp alt spaningsmaterielle på nytt. Så nå får de både noe nytt og noe gammelt, sier han.

Han avviser at politiet driver med noen selektiv utvelgelse av hva slags dokumenter de gir forsvarerne.

Nybøe sier samtidig at forsvarerne ikke har bedt om spaningsrapporter tidligere. På spørsmål om det er nødvendig å bestille slike rapporter, svarer han nei. Han vet likevel ikke hvorfor de først har kommet nå.

- Det kan være noe problem mellom avsnittene her. Vi har jo både en pågående etterforskning av hvor maleriene har tatt veien, og denne straffesaken, sier han.

Utsettelse?
Nå vurderer Furuholmen sammen med de øvrige forsvarerne å be om en ny utsettelse. Da rettssaken startet forrige tirsdag, fikk forsvarerne halvannet døgns utsettelse på å gjennomgå de 10.000 telefonsamtalene de fikk utlevert dagen før rettssaken.

- Vi skal i hvert fall skrive et brev til retten hvor vi påpeker dette. Sånn kan vi ikke ha det. Men du skal ikke se bort ifra at vi ber om utsettelse for å få gjennomgått dette, sier han og legger til at han først skal se hva spaningsrapportene inneholder.

Munch-saken forsetter i morgen klokken 12. Da har retten tatt stilling til om det skal avspilles lydopptak i retten mellom den tiltalte Sarpsborg-mannen og en journalist i Dagbladet. Samtalen skal brukes som bevis i saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.