*Nettavisen* Økonomi.

Simonnes-avtalene skal granskes av to advokatfirmaer

Avtroppende Vårt Land-redaktør Helge Simonnes (59) har forhandlet seg frem til sluttavtaler verdt ca 18 millioner kroner med avisens eier Mentor Medier. Nå har både selskapet og den største aksjonæren hentet inn juridisk bistand for å granske avtalene. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Mentor Medier største aksjonær ønsker en juridisk gjennomgang av de omstridte sluttavtalene til Vårt Land-redaktøren. Selskapet forbereder også en ekstern gjennomgang av avtalene.

De siste ukene har Nettavisen skrevet en rekke artikler om sluttavtalene til Helge Simonnes, som slutter som administrerende direktør og sjefredaktør i Vårt Land etter 30 år i mediehuset.

59 år gamle Simonnes har måttet tåle kritikk fra flere hold for aksjesalgsavtalen med Vårt Lands eier Mentor Medier og etterlønnsavtalen som gir ham en samlet sluttpakke på om lag 18 millioner kroner. Kritikerne har blant annet trukket frem at Vårt Land er den avisen i Norge som får mest penger i pressestøtte og at aksjesalget virker overpriset.

- Vil undersøke om det har skjedd noe kritikkverdig
Fra sidelinjen har Jan Erik Mushom (48) fulgt interessert med på mediedekningen. Han kjøpte sine første aksjer i Mentor Medier i 1995, og med en beholdning på 10 prosent av aksjene er han selskapets største eier.

Mushom er sterkt kritisk til mye av det som er blitt avdekket rundt Simonnes’ sluttavtaler og har nå engasjert en advokat som skal se på de juridiske aspektene ved avtalene.

- Jeg reagerer på størrelsen på beløpene. Simonnes har fått en veldig god avtale. Jeg ønsker å finne ut hva som ligger bak. Jeg vil ha en juridisk vurdering av om avtalene er gode, og om det har skjedd noe kritikkverdig, sier Mushom i et eksklusivt intervju med Nettavisen.

- Både størrelsen og formen på sluttpakkene er uheldig, og avtalene kan skade selskapet. De setter også et uheldig lys på pressestøtten, og det er beklagelig at det har skjedd, fortsetter aksjonæren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR ENGASJERT ADVOKAT: Mentor Mediers største aksjonær, Jan Erik Mushom, ønsker å finne ut om det er noe kritikkverdig ved de økonomiske avtalene mellom Vårt Land-redaktør Helge Simonnes og Mentor Medier. Foto: Privat

- Privat avtale har gitt aksjeselskap rettigheter
Ifølge Mentor Mediers styreleder Håkon Jahr har Simonnes’ salg av aksjebeholdningen på 250.000 sammenheng med reforhandlingen av den tidligere redaktørens pensjonsordning i 2007.

Aksjene ble solgt gjennom Simonnes’ aksjeselskap Kamato, og dette er et av aspektene Mushom ønsker å få vurdert juridisk

- Jeg opplever Kamato AS og Helge Simonnes som to selvstendige juridiske subjekter. Jeg kan ikke forstå at en privat pensjonsavtale kan gi et aksjeselskap rettigheter. Jeg er kritisk til at aksjeverdien i Mentor Medier er blitt blandet inn i en personlig avtale, sier Mushom.

Styret har engasjert advokatfirma
Nettavisen var onsdag i kontakt med styreleder Håkon Jahr for kommentarer til Mushoms planer om å innhente en juridisk gjennomgang av avtalene mellom Simonnes og Mentor Medier. Jahr ønsker ikke å svare på konkrete spørsmål, men i en e-post skriver han at også Mentor Medier forbereder en gjennomgang av avtalene:

«Styret skal ivareta aksjonærenes interesse. I tillegg har styret ansvar for å sikre at ledelsen og de ansatte som skal skape verdier for aksjonærene, har rammebetingelsene som trengs. Styret balanserte disse to hensynene ved å inngå endringsavtaler med Helge Simonnes. Endringsavtalene som er gjort med Simonnes har fått en del oppmerksomhet. Mushom Invest AS har krevd at det innkalles til ekstraordinær generalforsamling. I den forbindelse har styret funnet det hensiktsmessig å få gjort en gjennomgang av de faktiske forhold knyttet til avtalene som er inngått mellom Helge Simonnes og Mentor Medier AS.

Vi har engasjert Advokatselskapet Steenstrup Stordrange til å få gjennomført dette. Det tas sikte på at konklusjonen fra denne gjennomgangen legges frem på den ekstraordinære generalforsamlingen. Som følge av at vi foreløpig ikke har fått saksunderlag fra Mushom Invest AS, er tidspunkt for ekstraordinær generalforsamling foreløpig ikke fastsatt.»

Jan Erik Mushom mener dette er et klokt valg av styret.

- Det er positivt at styret ønsker en grundigere vurdering av avtalene. At de har engasjert en tungvekter som Steenstrup Stordrange tyder på at de tar dette alvorlig, sier han.

Artikkelen fortsetter under de relaterte sakene.

- Forstår ikke Jahrs forklaring
I tillegg til aksjesalgsavtalen på 11 millioner kroner, har Simonnes fått en etterlønnsavtale på 7 millioner frem til han fyller 67 år. Ifølge styreleder Jahr ville det ha blitt dyrere for Mentor Medier å opprettholde pensjonsordningen fra før 2007, der Simonnes hadde en retrettavtale.

Mushom stiller spørsmål ved om den nåværende avtalen er blitt dyrere for selskapet enn den opprinnelige pensjonsavtalen ville ha vært. Han hevder også at sluttavtalene på til sammen 18 millioner kroner er langt bedre for Simonnes’ del enn det Mentor Medier rapporterte i årsberetningen i 2007.

- Jeg forstår ikke helt forklaringen til Jahr. Han sier at Simonnes’ rett til å selge 250.000 aksjer til verdi beregnet av et eksternt selskap ble gjort i en avtale i 2007. Det er også vist til at etterlønnen på 7 millioner kroner ble gitt samme året og at disse to endringene ble gitt som en kompensasjon for Simonnes’ pensjonsrettigheter.

- I årsberetningen for 2007 står det at Simonnes har rett til å selge 17.000 aksjer (tilsvarer 170.000 aksjer i dag grunnet en splitt, red. anm) til markedsverdi eller 90 prosent av bokført verdi (antatt pris pr. aksje på 22-23 kr, red. anm.), og at han har rett på en etterlønn i 18 måneder – en verdi på ca. 3 millioner. Enten er opplysningene i årsrapporten feil, eller så er betingelsene til Simonnes blitt kraftig forbedret i etterkant, sier Mushom – og legger til:

- Og dette er penger Simonnes innkasserer i dag, sju år før han opprinnelig skulle ha hatt krav på dem.

Prøvde å selge til 26 kroner aksjen
Simonnes fikk rett til å selge 17.000 aksjer (tilsvarer 170.000 aksjer i dag) til Mentor Medier da han reforhandlet pensjonsavtalen sin i 2007. På det tidspunktet eide han 14-15.000 aksjer, ifølge Hushom. Senere ervervet Simonnes ytterligere 100-110.000 aksjer, slik at beholdningen var 250.000 aksjer da han solgte seg ut av selskapet og innkasserte snaut 11 millioner kroner i høst.

Mushom kommuniserte selv på vårparten i år – et halvt år før Simonnes solgte sine aksjer til 43,46 kroner stykket – at Mentor Medier-aksjene hans var til salgs for rundt 26 kroner. Ifølge Mushom viste selskapet null interesse for aksjeposten hans.

Den 48 år gamle kristiansanderen er fortsatt interessert i å selge aksjene, men han har nå justert prisen noen kroner opp.

Mushom har tatt utgangspunkt i bokført verdi, som var 142 millioner kroner ved nyttår, og trukket fra aksjer som er deponert hos Norges Bank og aksjeposten selskapet selv eier. I tillegg har han tatt med salget av Universum til NTB i regnestykket. Slik har han snaut 30 kroner er en fornuftig verdivurdering av Mentor Medier-aksjene.

- På våren hadde jeg ikke finregnet på det, og jeg tok heller ikke hensyn til aksjene i Norges bank og selskapets egne aksjer, sier Mushom om hvorfor han tidligere har signalisert at er villig til å selge for 26 kroner.

De siste årene er Mentor Medier-aksjen blitt omsatt for 13,25-13,50 kroner, mens Simonnes altså fikk solgt sine aksjer tilbake til selskapet for 43,46 kroner stykket. Et av forholdene Mushom ønsker å få belyst, er prisingen av selskapets aksjer – både da Simonnes kjøpte seg opp til 250.000 aksjer og salget i høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.