*Nettavisen* Økonomi.

Simonnes solgte aksjene 7,5 millioner over markedspris

Helge Simonnes cashet nylig ut 11 millioner kroner på salg av aksjer til Mentor Medier. Pengene kommer på toppen av etterlønnsavtalen på 7 millioner kroner som han fikk da han trakk seg som sjefredaktør i Vårt Land forrige uke. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Mentor Medier-aksjen omsettes for 13,50 kroner. Den tidligere Vårt Land-redaktøren fikk selge 250.000 aksjer til selskapet for 43,46 kroner stykket.

Mandag gikk Frps mediepolitiske talsmann Ib Thomsen og Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Arild Grande hardt ut mot Helge Simonnes’ gullkantede sluttavtaler med Mentor Medier, som eier Vårt Land.

Den tidligere administrerende direktøren og redaktøren i den kristne dagsavisen får til sammen med seg 18 millioner kroner gjennom en etterlønnsavtale og et stort aksjesalg til Mentor Medier.

- Ekstern og uavhengig part
I en redegjørelse fra styret i Mentor Medier som ble publisert som en gjesteblogg i Nettavisen tirsdag, skriver styreleder Håkon Jahr at aksjeavtalen stammer fra 2007 – da det ble gjort endringer i Simonnes’ pensjonsordning.

«For å kompensere for at Helge Simonnes gjennom avtale hadde gitt fra seg fremtidig pensjonsinntekt, ble styret enig med Simonnes om at han kunne få rett til å selge aksjer tilbake til selskapet på det tidspunktet han sluttet som konsernsjef. Forutsetningen var at verdivurderingen ved salgstidspunktet skulle gjøres av en ekstern og uavhengig part», heter det i redegjørelsen.

Artikkelen fortsetter under de relaterte sakene.

Omsettes på 13,50 kroner
Mentor Medier er et unotert selskap med lite aksjeomsetning. Meglerhuset Fondsfinans opplyser at siste handel som ble foretatt gjennom dem - i mai i år - ble utført på nivå 13,50 kroner. Det siste året har handlene ligget på 13,25 og 13,50 kroner aksjen.

Da Simonnes benyttet seg av tilbakekjøpsavtalen i høst, hadde hans 250.000 aksjer en markedsverdi på 3,37 millioner kroner. Likevel priset den eksterne og uavhengige parten, som omtales som «et eksternt og uavhengig rådgivnings- og revisjonsselskap» i den siste delårsrapporten til Mentor Medier, aksjen til 43,46 kroner. Det tilsvarer en pris på selskapet på 275 millioner kroner.

Styreleder Håkon Jahr befinner seg for tiden på reise og har ikke hatt anledning til å besvare Nettavisens spørsmål i dag. Helge Simonnes ønsker ikke å kommentere avtalene med Mentor Medier og henviser til Jahr.

Annonsebilag