NA24.no

Siste farvel med mor

Sist oppdatert:
John Fredriksen og døtrene Kathrine og Cecilie tok fredag et siste farvel med kone og mor Inger Katharina Astrup Fredriksen.

Inger Katharina Astrup Fredriksen døde tredje dags jul etter å ha vært diagnostisert med kreft siden 1999. Hun ble 56 år.

Fredag ble John Fredriksens kone, tvillingmoren, tannlegen og akupunktøren bisatt fra en fullsatt Frogner kirke.

«Gikk for tidlig»
Prest Paul Nome forrettet - i minnetalen beskrev han Inger Astrup Fredriksen som et menneske full av varme og omtanke for andre.

Tenor Øystein Wiik og sopran Helga Botn fremførte vakkert henholdsvis Rolf Løvlands «You raise me up» og Händels «Lascia Ch'io Pianga», og sammen L. Quarantotto/F. Sartoris «Time to say goodbye».

«Du var et naturlig midtpunkt» og «Du gikk for tidlig» het det i tvillingdøtrene Kathrine og Cecilies (23) minneord til moren. Mange av de flere hundre som hadde møtt frem i Frogner kirke gråt åpenlyst da ordene ble fremført av prest Paul Nome.

- Lært å leve med sykdommen
Den siste tiden tilbrakte Astrup Fredriksen svært mye tid på Radiumhospitalet på Montebello i Oslo.

I et stort intervju med VG i november 2004 snakket hun åpent ut om kreftsykdommen.

- Jeg legger meg ikke ned og gråter, det hjelper lite. Jeg har lært å leve med sykdommen. Jeg kan med hånden på hjertet si jeg har en god livskvalitet, selv om jeg har en alvorlig sykdom, sa Inger Fredriksen dengang.

Ga millioner til kreftforskning
Fredriksen-ekteparet har i lengre tid vært blant de viktigste bidragsyterene til Rikshospitalet-Radiumhospitalet. Over en femårsperiode har de gitt betydelige millionbeløp. I 2004 ga ekteparet rundt ti millioner kroner til Rikshospitalet.

I fjor sommer ga ekteparet tilsammen 30 millioner kroner, som var øremerket henholdsvis forskning på underlivskreft og hjertesykdommer. Donasjonene fra ekteparet Fredriksen har blant annet finansiert utprøving av stamcellebehandling ved hjerteinfakt.

Sammen siden i 1973
John Fredriksen og Inger Astrup traff hverandre i 1973 og giftet seg i Paris. I et intervju med VG i 2004 sa skipsrederen at det ble «bråbestemt». De lånte et privatfly og giftet seg med få nære venner til stede.

Paret har tilbrakt mye tid utenfor Norge, og blant annet bodd flere tiår i London. I Frogner kirke fredag var både norske og utenlandske venner og kjente til stede, og deler av tjenesten ble holdt på engelsk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere