*Nettavisen* Økonomi.

Siste liten-triks for å unngå straffeskatt

Advokat Per-Ole Hegdahl i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF). Foto: Sturlason. (Sturlason AS Polyfoto)

31. mai klokken 24.00 er siste frist for å levere selvangivelsen for cirka 300.000 nordmenn.

31.05.14 14:39

Advokat Per-Ole Hegdahl i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) - har gode siste liten triks til dem som ikke sliter med å få levert i tide.

- Sliter du med å få levert ligningsoppgavene i tide, søk om utsettelse. På denne måten slipper du forsinkelsesavgifter og eventuell straffeskatt. Husk at søknad om utsettelse må være innlevert senest 31. mai kl 24.00, som er absolutt siste frist. Søknad om utsettelse leveres elektronisk på Altinn og normalt gis det 14 dagers utsettelse til alle som søker, opplyser Hegdahl.

Fem viktige skjema
Alle som driver næringsvirksomhet må selv ta ansvar for å innrapportere inntekter og utgifter. Lønnsmottakere kan stort sett forholde seg passivt, å satse på at arbeidsgiver, banker, boligsameier, barnehager og andre tredjepersoner innrapporterer til skatteetaten det som er nødvendig for å fastsette korrekt inntekt og formue. Slik er det ikke for næringsdrivende.

- Som næringsdrivende får du mange av de samme ferdigutfylte opplysninger i selvangivelsen, men inntekter og utgifter fra selve næringen er det kun den næringsdrivende som kjenner til. Skal du som næringsdrivende selv innlevere ligningspapirer med mer må du i det minste mestre å fylle ut disse fem skjemaene, minner Hegdahl om. Skjemaene er:

- Selvangivelsen som du finner på www.altinn.no.

- Næringsoppgave I (RF-1175B), som er det viktigste skjemaet, og som viser inntekter, utgifter og de verdier som inngår i næringen.

- Mange næringsdrivende har bil, disse må fylle ut skjema for bruk av bil (RF-1125B).

- Har du bil eller andre formuesobjekter som brukes i næringen må du også fylle ut avskrivningsskjema (RF-1084B).

Husk personinntektsskjemaet

- Ikke glem personinntektsskjema (RF-1224B). Det er her du beregner din pensjonsgivende inntekt som du må betale trygdeavgift og eventuell toppskatt. Toppskatten slår kun inn dersom du har pensjonsgivende inntekt høyere enn kr 509 600 for 2013.

Selv om kunder har innrapportert verdien av tjenestene du har levert i medhold av ligningsloven § 5-2 nr 1 bokstav f, og de derfor allerede er inntatt i næringsselvangivelsen, er totalbeløpet for året så og si alltid feil. Det skyldes at de innrapporterte opplysningene sjelden er fullstendige samt at periodiseringen også ofte er feil.

- De fleste næringsdrivende benytter ekstern hjelper for å utarbeide regnskaper og innlevere ligningspapirer. På denne måten kan den næringsdrivende konsentrere seg om å tjene penger på å drive egen virksomhet uten bekymring for at myndighetene får sitt eller ikke. Eksterne rådgivere kan også gi gode tips og råd om hvordan optimalisere virksomheten. I tillegg handler dette om å avdekke feil eller misforståelser i samråd med en rådgiver, fremfor at skatteetaten oppdager samme feilen. Er det skatteetaten som oppdager feilen er det ikke snakk om råd og veiledning, da er «hilsningen» fra etaten som oftest straffeskatt, avlsutter Hegdahl.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.