*Nettavisen* Økonomi.

Sitter på en bombe

Foto: (Scanpix)

Og krisen rammer deg og.

22.01.09 15:39

STATSMINISTERENS KONTOR (NA24): Det er et svært dystert bilde den norske industrien tegner. I det norske sutresamfunnet er det jo ikke uvanlig at forskjellige interesseorganisasjoner og grupper klager. Nå er det imidlertid grunn til å lytte til industrien, for alle fra Jens Stoltenberg til mannen og kvinnen i «gata».

NA24 - din næringslivsavis

Torsdagen ble innledet med at regjeringen møtte enkelte ledere fra norsk industri. Elisabeth Grieg i Grieg International og Dag J. Opedal i Orkla var blant lederne som ga innspill til den neste krisepakken til regjeringen. Den første kommer på mandag. Der vil penger til oppussing av skoler og andre offentlige bygninger komme. I tillegg til kommer det penger til Innovasjon Norge.

Hytt og pine-penger
Alt tyder på at regjerningens pakke på mandag vil skuffe, etter de skyhøye forventningene de selv har lagt opp til. Tipsene går i retning av at mandagens pakke har en ramme på rundt 15 milliarder kroner. Om disse pengene faktisk vil gi et løft til den hardt rammede industrien, er også en stor usikkerhet. Norsk Industris Stein Lier-Hansen sa torsdag at han var redd for disse «hytt og pine-pengene» fra regjerningen.

Rett etter regjeringens møte var nemlig Norsk Industri ute med sin konjunkturrapport for 2009. Rapporten er rykende fersk, med data innhentet fra 500 til 700 bedrifter med 95.000 ansatte. Tallene fra bedriftene er hentet inn i de siste tre ukene, og derfor en langt mer reell temperaturmåler over forholdene til bedriftene enn det Jens Stoltenberg baserer seg på.

Rapporten viser at industrien skjelver.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kutt i investeringene
60 prosent av bedriftene i Norge har kuttet eller vurderer kutt i investeringsplanene i 2009. Elendige utsikter er grunnen til kuttet.

52 prosent venter lavere resultat i år, og omtrent samme prosentvise antall bedrifter vil kutte i ansatte i år.

Nesten en fjerdedel av bedriftene merker at det er vanskelig med tilgangen til kapital, og det er trolig de største bedriftene som rammes hardest.

Det siste betyr at Kristin Halvorsen og resten av regjeringen må få opp farten med sin kreditpakke. En rekke av aktørene NA24 snakket med torsdag, synes det er uforståelig at Halvorsen enda ikke presentert den. For å si det sånn omtrentlig som Norsk Industri Stein Lier-Hansen sa torsdag:

- Det Lundteigen og andre sier om at de er redd for at noen skal sko seg på dette, blir for dumt. Det får heller stå på sin prøve at det noen får noe mer. Vi er mer opptatt av at det blir gjennomført raskt.

For folk flest har trolig ikke den alvorlige situasjonen i økonomien enda ikke sunket helt inn. Forbruket i Norge er fortsatt høyt, og dette er meget viktig for Stoltenberg & Co. Alt tyder også på at leverandørene til oljeindustrien fortsatt kan lene seg på sine fulle ordrebøker en tid til. Men, for hver dag regjeringen venter med sin kreditpakke - som er den viktigste pakken akkurat nå – vil millionene tikke ut av redningspakken.

Norsk Industris krav til regjeringen er at problemene i banknæringen må løses raskt. Videre ønsker man at avskrivningssatsene til bedriftene heves, og dermed får redusert skatten. Knyttet til skatten har Norsk Industri også et kreativt forslag, hvor de ønsker en mulighet til å tilbakeføre underskuddene mot tidligere års overskudd.

Et sukk
NA24 hadde en samtale med Elisabeth Grieg, som representerte rederinæringen på møtet hos Stoltenberg. Mens sistnevnte påpekte alle tiltaktene som var satt i gang og ville komme, kom Grieg med et aldri så lite hjertesukk.

Det er kun ett år siden siden hennes næring har fått beskjed om å betalte tilbake skatt som de har utsatt de ti siste årene. Samtidig har altså oljeprisen har falt kraftig, og opp på dette skal de altså drive i meget utfordrende internasjonale markeder.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.