*Nettavisen* Økonomi.

Siv danker ut Erna

Nestleder og kronprinsesse Siv Jensen i Frp har tatt innersvingen på Høyre-leder Erna Solberg etter valget.

13.01.06 13:02

- Siv Jensen er kommet overraskende godt ut av de tre første månedene etter valget, sier valgforsker Anders Todal Jensen til TV 2 Nettavisen.

Etter valget har Siv Jensen og Erna Solberg kjempet intenst om å være den ledende parlamentariske lederen for opposisjonen på Stortinget. De to vinner hver sin meningsmåling denne uka, mens Jensen skårer høyere enn Solberg på en medieundersøkelse gjort av Observer Norge.

Fra oktober til desember i fjor deltok Siv Jensen på seks flere sentrale nyhets- og debattsendinger enn Erna Solberg, med henholdsvis 61 og 55 innslag, viser tall fra Observer.

Kontrasten er enorm i forhold til partienes deltagelse før valget. Regjeringspartiet Høyre deltok i 733 sentrale nyhetsinnslag, mens Frp deltok i 321 innslag fra mars til mai.

Skal hoppe etter Hagen
Som ny parlamentarisk leder for det største opposisjonspartiet på Stortinget er det formelt Siv Jensen som skal ha det første innlegget i stortingsdebattene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtidig har Erna Solberg statsrådserfaring og hele 16 år bak seg på Stortinget, mens Siv Jensen overtok som parlamentarisk leder for Frp da Carl I. Hagen ble visepresident for Stortinget.

- Siv Jensen er kommet bedre ut av det enn mange i utgangspunket hadde tenkt, sier Todal Jensen, som er professor i statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelig universitet (NTNU).

Selvpining i Høyre
Han mener Siv Jensens framgang er overraskende blant annet fordi Høyre har en større bredde å spille på blant sine partitopper. Dermed er det lettere for partiet å få oppmerksomhet i media.

- Men dette har ikke Høyre klart slik en skulle tro. Årsaken kan være selvransakelsen som partiet har satt i gang etter valget. Det er en diskusjon om lederen, og Høyre-ledelsen har selv sagt at de er i tenkeboksen og vil utrede hva partiet vil gjøre, sier Todal Jensen.

Samlet opposisjonen
Det ser ikke ut til å være noe i veien med selvtilliten til Siv Jensen. Nylig lanserte hun seg som statsministerkandidat for Frp samtidig som Frp-leder Carl I. Hagen sa at dette spørsmålet ikke er bestemt i partiet ennå.

Og det var hun som tok initiativ til å samle opposisjonen bak forslaget om å få Stortinget til å gå imot boikott av Israel.

- Ja, jeg fikk en god idé, men det er ikke så viktig. Det viktigste er at samarbeidet og at alle partier viste smidighet, sier Siv Jensen til TV 2 Nettavisen.

Hun synes hun har fått god støtte av sin stortingsgruppe etter at hun tok over som parlamentarisk leder.

- Jeg synes vi har fått fram mange nye ansikter takket være et godt samhold. Det er en veldig spennende jobb og det er utfordringer hele tiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.