*Nettavisen* Økonomi.

Siv gransker bankene med lupe

- Vi er hele tiden ute etter tiltak som kan styrke konkurransen, sier finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Heidi Schei Lilleås/Nettavisen

- Lover alene, skjerper ikke bankene, sier finansministeren.

03.06.14 10:50

FINANSDEPARTEMENTET (Netttavisen): Mandag møtte finansminister Siv Jensen (Frp) Finans Norge, interesseorganisasjonen til bankene.

Siv:- Krevende
- Det går ganske bra, men det er utfordrende og krevende med de reguleringene vi står foran, sa Jensen etter møtet.

Tonen var gemyttlig mellom de høye herrer og statsråden.

Finans Norge ble etablert 1. januar 2010 av Sparebankforeningen og Finansnæringens Hovedorganisasjon. Fra 1. januar 2013 ble også Finansnæringens Arbeidsgiverforening innlemmet.

For høy rente?
- Er norske banker for grådige når det gjelder renten de krever av norske husholdninger?

Klikk på bildet for å forstørre.

Siv Jensen hadde mandag «dialogmøte» med disse mennene fra finansnæringen. Foto: Heidi Schei Lilleås/Nettavisen


- Tirsdag skal Stortinget behandle «finansmarkedsmeldingen», hvor regjeringen har foreslått flere tiltak for å styrke konkurransen i det norske bankmarkedet. Det er bra, vi har fokus på å finne flere gode tiltak, hele tiden, sier Jensen til Nettavisen.

Hun mener bankmarkedet i utgangspunktet er et marked som fungerer ganske godt.

- Vi har mange aktører med vekslende størrelse. Vi er hele tiden ute etter tiltak som kan styrke konkurransen. Ett av dem - koblingen direkte til finansportalen fra bankenes hjemmesider, er veldig bra, fortsetter hun.

- Opp til forbrukerne også
Jensen bemerker at næringen har reagert positivt på dette.

- Det vil gjøre at norske forbrukere bli mer bevisste på hvilket mangfold og alternativer som eksisterer. Skal en konkurranse fungere optimalt, hjelper det ikke med gode reguleringer. Da må også kundene være bevisst sin rolle. Det har jeg vært opptatt av helt siden jeg ble finansminister, svarer Jensen.

Finans-Norge har 120 banker blant sine medlemmer og er opptatt av like konkurransevilkår for alle sine medlemmer.

- Ikke for grådige
De avviser at bankene er for grådige:

- Det ser ikke slik ut, for vi har en enorm etterspørsel og en enorm vekst i utlån til husholdningene. Inntrykket i markedet, i motsetning til det inntrykk media kan gi, er at prisnivået er godt akseptert, 3,5 prosent på foliorenten er akseptert. Samfunnsoppdraget er å bygge opp en egenkapital, som er vesentlig høyere enn det vi har i dag, svarer styreleder i Finans Norge, Finn Haugand, til Nettavisen.

Foliorenten har siden sommeren 1993 vært lik styringsrenten, det vil si den renten bankene får på sin brukskonto i Norges Bank.

- Mer solid enn Sverige
Statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) forklarer videre fokuset til Finansdepartementet.

- Hvorfor skal norske banker bygge opp egenkapitalen raskere enn i andre land, som Sverige?

- Fordi Norge har en bedre økonomisk situasjon enn Sverige, i Norge er det mulig for bankene å gjøre dette, uten skadevirkninger for brukerne. Dermed blir bankene mer solide. De får lavere innlånskostnader, hvilket gir lavere kostnader for kundene over tid, sier Pedersen.

Flere renter?
- Er dagens løsning med Nibor, hvor den meldes på børsen og Finans Norge ikke har ansvaret for å sette den, en bedre løsning enn tidligere?

- Der er det foreslått et nytt regelverk for Nibor, som nå er ute på høring. Nibor vil komme under tilsyn på en annen måte enn før. Det som ikke er klart ennå, er om vi trenger flere referansepunkter enn det Nibor gir. Nibor går kun over nokså kort tid, så vi har ikke lange referanserenter.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nei, vi har ingen holdepunkt for konkret manipulasjon. Men systemet har ikke virket tilfredsstillende, sier Pedersen. Foto: Heidi Schei Lilleås/Netttavisen

- Jukset med rentene
I fjor stod en sentralt plassert anonym innsider frem i Nettavisen NA24 og avslørte at den viktige norske Nibor-renten hadde blitt manipulert i lang tid.

DU kan lese mer om Nibor her

Les saken: - Slik manipulerte jeg norske renter

- Er det noen grunn til å tro at den norske Nibor-renten har vært manipulert, som Nettavisen NA24 avslørte i fjor?

- Nei, vi har ingen holdepunkt for konkret manipulasjon. Men systemet har ikke virket tilfredsstillende, sier Pedersen.

- Når vi de nye reglene bli klare?

- Høringsfristen er i august, så i løpet av høsten bør det være klart, sier han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.