NA24.no


SSB-forsker Thomas von Brasch mener Siv Jensens regnestykke ikke går opp.
SSB-forsker Thomas von Brasch mener Siv Jensens regnestykke ikke går opp. Foto: NTB scanpix

Siv Jensen: - Dette går fint i hop. SSB-forsker: - Dette går ikke i hop

Sist oppdatert:
SSB-forsker mener finansministerens budsjett ikke går i hop.

Torsdag kommer det første budsjettet til Høyre/Frp-regjeringen i den nye stortingsperioden.

To forhold legger sterke føringer: Oljepengebruken må betydelig ned, og regjeringen har forpliktet seg til politikk på samferdsel (NTP) og forsvar (LTP) som gjør at utgiftene skal gå betydelig opp. Det skriver Dagsavisen.

- Dette kommer til å gå veldig fint i hop. Det ser vi når vi nå lager statsbudsjettet for 2018. Vi mener alvor med både LTP og NTP, akkurat som vi mener alvor med finansieringen av sykehusene og satsingen på eldreomsorg, sa finansminister Siv Jensen da Dagsavisen intervjuet henne noen dager før valget.

- Slike planer går ikke i hop med handlingsregelen for finanspolitikken med mindre man dekker utgiftsveksten inn på en annen måte, sier forsker Thomas von Brasch ved Statistisk sentralbyrå til samme avis tirsdag.

Ifølge von Brasch må regjeringen redusere innsatsen på andre områder, øke folks betaling for offentlige tjenester, finansiere veiprosjekter i større grad med bompenger, eller øke de kommunale eiendomsskattene, for å få regnestykekt til å gå opp.

I Perspektivmeldingen som finansministeren la fram våren 2017 heter det at regjeringen vil få regnestykket til å gå opp gjennom en kombinasjon av økt arbeidsinnsatsmer og en mer effektiv tjenesteyting.

Flere sjeføkonomer frykter at finansminister Siv Jensen (Frp) vil legge opp til for høy oljepengebruk i neste års statsbudsjett.

Økonomer Dagens Næringsliv har vært i kontakt med tror oljepengebruken i budsjettet vil ligge på i underkant av 3 prosent av Oljefondets verdi. De advarer om at dette i tilfellet er litt for høyt.

- Varer ikke evig

– Jeg mener vi burde ligget lavere. Vi burde bruke enda mindre oljepenger, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

– Oljefondet har steget mye i verdi de siste årene takket være høy avkastning på finansmarkedene og fallet i kronekursen. Vi kan ikke legge til grunn at dette vil vare i evig tid. Når økonomien nå samtidig kommer seg, burde overføringene fra fondet ha vært lavere, mener han.

Andreassen håper regjeringen vil øke oljepengebruken til 230 milliarder kroner i 2018. Dette vil være en oppgang på 9 milliarder kroner, fra 221 milliarder kroner i år, ifølge revidert nasjonalbudsjett.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror oljepengebruken i budsjettet øker med 13 milliarder kroner, til 234 milliarder kroner. Haugland venter at dette utgjør om lag 3 prosent av Oljefondets verdi.

Oljepengebruken utgjør i underkant av 3 prosent av Oljefondets verdi, mot 2,9 prosent i år.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere