Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Siv Jensen er fornøyd med 60 milliarder i skatteletter

IKKE FLAU: Fremskrittspartiets leder, finansminister Siv Jensen, er godt fornøyd med å bidratt til 60 milliarder kroner i skatteletter.
IKKE FLAU: Fremskrittspartiets leder, finansminister Siv Jensen, er godt fornøyd med å bidratt til 60 milliarder kroner i skatteletter. Foto: Snapshot (NA Bilder)
Sist oppdatert:
Før neste valg vil Fremskrittspartiet ha bidratt til 60 milliarder kroner i skattelettelser.

Når finansminister Siv Jensen går på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte i morgen, er skatteletter ikke noe hun vil feie under teppet.

Partileder Siv Jensen taler til landsmøtet lørdag formiddag, og i talen vil hun ikke be om unnskyldning for skattelettene.

- Lavere skatter er bra for bedrifter, arbeidsplasser og arbeidstilbud. vi har også fjernet arveavgiften, båtmotoravgiften og redusert avgifter på kjøretøy med 1,8 milliarder kroner. Det tror jeg folk setter pris på, sier Siv Jensen til Nettavisen.

60 milliarder i skatteletter
Nettavisen har regnet på hvor mange kroner skattyterne vil ha spart under statsminister Erna Solberg, forutsatt at de vedtatte lettene også fortsetter til neste år.

Regnestykket er slik:

  • Skatteletter i 2014: 7,4 milliarder
  • Skatteletter i 2015: 12,8 milliarder
  • Skatteletter i 2016: 18,5 milliarder
  • Skatteletter i 2017: 18,5 milliarder (minst).

Summen er 56,2 milliarder kroner, men omregnet til 2016-kroner utgjør det minst 60 milliarder kroner, og enda mer hvis regjeringen foreslår nye skatteletter i statsbudsjettet senere i år.

«Godt fornøyd»
Regjeringen er kritisert av de rødgrønne for at skattelettene tapper ressurser fra offentlige fellesytelser. Kritikken er blant annet basert på at summen av skatteletter i 2016 er på 18,5 milliarder kroner - mens altså totalen i regjeringsperioden er tre ganger høyere.

- 60 milliarder kroner i skatteletter, er det noe du er stolt eller flau over?

- Jeg er godt fornøyd med de skattelettene denne regjeringen har innført så langt, sier Siv Jensen.

Skattelettene forplanter seg videre
Poenget er skatteletter vedtatt ett år, også får virkning på de neste årene hvis man ikke skrur opp skattesatsene igjen.

- Hvilken effekt mener du skattelettene har gitt?

- Skattelettelse betyr mindre effektivitetstap i økonomien. Lettelse for virksomheter gir dem større muskler. Lettelser i personers inntekt gir både mer å rutte med og gjør det mer attraktivt å jobbe mer, sier Siv Jensen til Nettavisen.

«Skatteskjerpelser er uaktuelt»
For første gang vil Norge i år tappe mer penger fra Oljefondet, enn vi vil sette inn. Likevel øker fondet i verdi på grunn av at avkastningen er større enn forbruket.

Både i deler av Arbeiderpartiet og i SV er det krefter som ønsker at partiene til valget i 2017 kan åpne for skatteskjerpelser, men det er helt uaktuelt for Fremskrittspartiet.

- Nei. Fremskrittspartiet er for effektivitet og fornuftig pengebruk i det offentlige, og vi ønsker et lavere skattenivå, sier Siv Jensen.

Tallkrangel om skatteletter
Tidligere i vår braket Siv Jensen og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sammen i en tallkrangel om skatteletter. Bakgrunnen var påstander om at Frp har gitt 50 millioner kroner i skatteletter per dag, og samtidig gitt landet 50 nye arbeidsledige per dag.

- Kan ikke Arbeiderpartiet regne, eller regner de feil med vilje? svarte Siv Jensen.

Les saken: - Kan ikke Ap regne, Jonas Gahr Støre?

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!