NA24.no

Finansminister Siv Jensen (Frp) forsvarer regjeringens omstridte jobbreformer og mener at folk flest vil ha fleksibilitet.
Finansminister Siv Jensen (Frp) forsvarer regjeringens omstridte jobbreformer og mener at folk flest vil ha fleksibilitet. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Siv Jensen: Jobbreformer et gode for folk flest

Folk flest vil ha fleksibilitet, sier Frp-leder Siv Jensen. Hun forsvarer regjeringens omstridte jobbreformer.

– Det er ikke slik at vi skal legge til rette for rovdrift på arbeidstakere, snarere tvert imot. Vi skal ha et godt vern i lovverket, men det handler om å legge til rette for den fleksibiliteten som folk flest egentlig ønsker seg, sier finansministeren til NTB.

– Er man i en jobbsituasjon hvor man kan ta med seg jobben hjem, jobbe hjemmefra, gå litt før, hente unger i barnehagen ..., så skal man kunne legge til rette for det.

Høyre/Frp-regjeringen vil åpne for lengre arbeidsdager, hyppigere søndagsjobbing og flere ansatte i midlertidige stillinger og får trolig Venstres støtte i Stortinget. Men er endringene virkelig et gode for folk flest? Ja, mener Siv Jensen.

– Noen fremstiller dette som at hvis vi åpner for mer fleksibilitet, skal vi nærmest innføre krav om arbeidsuker med sju dager og 80 timer. Det er bare tull.

– Det er ikke sånn at de som jobber i en matbutikk mandag til fredag, nå må jobbe mandag til søndag. Det betyr bare at flere får anledning til å jobbe i butikken, sier hun.

Ingenting å frykte
Protestene fra arbeidstakerorganisasjoner som LO, YS og Unio og lot ikke vente på seg da forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven ble lagt fram nylig. Der i gården snakkes det om «rasering», «provoserende» og «varslet bakholdsangrep». Jensen snakker for sin del om «modernisering» og «fleksibilitet».

Fagbevegelsen frykter blant annet at økt adgang til midlertidige ansettelser vil gjøre det vanskeligere for unge arbeidstakere å få fast jobb. Det er det ingen grunn til, mener Jensen, som mener fagorganisasjonene er programforpliktet til å vise motstand mot forslagene.

– Vi sier ikke at midlertidige ansettelser nå skal være hovedregelen og faste ansettelser tilfeldig, understreker Jensen.

– Vi sier at fast ansettelse skal være hovedregelen, og vi skal i mye større grad regulere det slik at det er kravet. Men på veien til fast ansettelse er det for mange ikke noe alternativ. Man kommer seg ikke inn i arbeidslivet, forklarer hun.

Må jobbe smartere
Reformene på arbeidsmarkedet er en del av regjeringens arbeid med å bedre Norges konkurranseevne. Det kan regjeringen klare uten å frata arbeidstakerne goder eller gi dem lavere lønn, bedyrer Siv Jensen.

– Norge kommer til å være et høykostland i overskuelig fremtid. Det handler om å se på hvordan vi kan jobbe smartere, det er nøkkelen til suksess for vår del, sier hun.

– Vi skal ikke be folk om å gå ned i lønn, vi skal finne metoder som gjør at vi vinner den konkurransen til tross for at vi har et høyt kostnadsnivå. Da må vi for eksempel heve produktiviteten.

«Demonisering»
Ellers tar Siv Jensen snart sommerferie mens avisspaltene er fulle av lovord om hvor bra partiet hun leder har taklet regjeringsmakten. Selv trekker hun på smilebåndet av diskusjonen.

– Den viser hvor viktig det har vært for andre å lage et veldig sterkt fiendebilde, nærmest en demonisering, av Fremskrittspartiet. Vi er et politisk parti som alle andre, men vi har andre forslag til hvordan vi kan løse samfunnets utfordringer, sier hun, og fyrer av en bredside mot Ap for å vise at «konfliktlinjene mellom Frp og Ap ikke er borte»:

– Ap vil øke skattene, vi vil sette dem ned. Ap er opptatt av monopoler, vi er opptatt av konkurranse. Ap vil at staten skal organisere alt, vi vil slippe flere krefter til. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere