NA24.no

Siv Jensen langer ut mot Trumps politikk: - Alle taper


SKEPTISK TIL TRUMP-POLITIKK: Finansminister Siv Jensen mener alle vil tape på Trumps handelspolitikk.
SKEPTISK TIL TRUMP-POLITIKK: Finansminister Siv Jensen mener alle vil tape på Trumps handelspolitikk. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Finansminister og Frp-leder Siv Jensen legger ikke fingrene imellom når hun kritiserer Donald Trumps politikk.

- Vi vet av erfaring at det bare er tapere når vi får mer innadvent politikk med handelsrestriksjoner og tollbarrierer, sier Siv Jensen, finansminster og Frp-leder, til Nettavisen.

President Donald Trump har varslet at USA vil innføre  en ny toll på stål og aluminium for å beskytte amerikansk industri. Denne trer i kraft 1. juni.

Les også: Solberg frykter EU-toll 

Tiltaket har ført til reaksjoner både i Kina og Europa, og EU vurderer å innføre beskyttelsestoll som svar på den nye ekstra tollen fra USA. 

Kan bli rammet

Norge, som allerede ligger an til å bli rammet av Trumps toll på aluminium og stål, kan dermed også bli rammet av EUs mottiltak, siden vi står utenfor EUs tollunion.

Les også: EU hardt ut mot USA etter tollutsettelse 

- Vi er bekymret over handelrestriksjoner. Vi og veldig mange andre land har tjent godt på åpne markeder, sier Jensen, som viser til at Norge gjennom vår historie har vært avhengig av handel med utlandet.

- Hva skulle vi gjort med all fisken vår hvis vi ikke kunne solgt den på det åpne markedet? Hva skulle vi gjort med oljen og gassen vi pumper opp? Vi er helt avhengig av adgang til disse markedene. Det er veldig mange andre også, sier hun.

Les også: May, Merkel og Macron mener EU må være klar til å reagere på amerikansk toll

- Forståelig

Hun mener imidlertid det er forståelig at reaksjonene er kommet. Jensen mener det skyldes de store inntektsforskjellene i land som USA. 

- I Norge har vi hatt fått store inntekter som vi har distribuert i hele befolkningen. I mange andre land har man ikke vært like gode på det. Da får man store forskjeller mellom grupper i et samfunn, og noen av disse gruppene begynner å protestere. Så jeg forstår grunnen til at det skjer, men det er ikke smart, sier hun.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere