Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Forbrukslån:

Siv Jensen med «en nyttårsgave»: Strengere regler for forbrukslån

Sist oppdatert:
Tirsdag morgen har regjeringen innkalt tilbydere av forbrukslån for å høre hvordan de tar ansvar som samfunnsaktører.

Ifølge NRK Dagsnytt vil finansminister Siv Jensen røpe på møtet at strengere regler for forbrukslån innføres allerede fra nyttår. Hun kaller tiltaket «en nyttårsgave», overfor NRK Dagsnytt.

Se videointervju av Siv Jensen om de nye reglene øverst i saken.

Bakgrunnen for tirsdagens møte er at regjeringen over lengre tid med uro har sett på utviklingen i forbrukslånsmarkedet.

Les også: Trond raser mot banken etter at sønnens samboer tok opp lån med hans BankID

Hele 14 prosent av nordmenns rentebetalinger går nå til å betale renter på forbrukslån.

- Dette er dyre låne med kjempehøye renter, sier Siv Jensen til NRK Dagsnytt blant annet. Hun røper at regjeringen fra nyttår innfører en ny forskrift som strammer inn regler for forbrukslån. Selv kaller Siv Jensen tiltaket for en nyttårsgave. Detaljene i innstrammingen er ventet å bli offentliggjort ved 09-tiden tirsdag morgen - i etterkant av dagens møte med finansnæringen.

Les også: De nye reglene for forbrukslån må ikke ramme dem som tar grep for å komme seg ut av gjeldsspiralen

På dagens møte med finansnæringen vil regjeringen også vite hva de som tilbyr forbrukslånene, faktisk gjør, som låneytere og som samfunnsaktører, for å ivareta ansvaret de har for å opptre på en samfunnsnyttig og bærekraftig måte.

I en pressemelding forsikrer en av de inviterte aktørene, DNB, at banken deler bekymringen. Markedsveksten i usikret kreditt til forbrukere er mer enn doblet de siste ti årene.

Får avslag

DNB understreker at banken derfor har valgt det de selv kaller en «streng policy» ved salg av kredittkort og forbrukslån. Den inkluderer blant annet at DNB ikke tilbyr forbrukslån til noen under 23 år. Men de tilbyr låneformen like fullt og vil fortsette å tilby kredittkort til unge kunder som har økonomi som tilsier at de kan bruke det fornuftig.

Les også: Har du litt for mange kredittkort og forbruksgjeld?

– Vi har hatt en streng kredittpolicy i hele perioden og er varsomme ved markedsføring av denne typen kreditter. Over halvparten av de under 25 år som søker om kredittkort, får avslag, personmarkedssjef Ingjerd Blekeli Spiten.

Les også: BankID: - 99 prosent blir lurt av familiemedlemmer eller nære bekjente

Ansvarlig

Hun peker på at DNB har valgt bort aggressiv markedsføring og agentavtaler og mener bransjen må ta samfunnsansvaret sitt på alvor.

Møtet tirsdag er lukket, men det blir en pressekonferanse etterpå. Med på møtet er finansminister Siv Jensen (Frp), justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp) og barne- og likestillings- og forbrukerminister Linda Hofstad Helleland (H).

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!