– Nok en gang velger Arbeiderpartiet å sende en åpen søknad til Norge for avviste asylsøkere. De signaliserer at vi skal stoppe returene til Afghanistan og vi skal få nye sårbarhetskriterier. Det betyr at mange flere får håp ettersom vi sender et signal om at praksisen endrer seg fra Norge sin side, sier Siv Jensen til NRK.

Mandag morgen i Politisk kvarter var det duket for duell mellom Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske og Frp-leder Siv Jensen.

Der gikk siv Jensen til kraftig angrep på Giske. Ap-nestlederen svarte på angrepet på følgende måte.

– Det er vel liten grunn til å tro at det kommer en enorm strøm av asylsøkere slik Listhaug og Jensen har advart mot, gitt at alle grenser gjennom Europa er så stengt at det nå nesten ikke kommer asylsøkere til Norge, sier Giske til NRK.

Utgangspunktet for debatten i Politisk kvarter var både endring av asylpolitikk, hvor NRK mente at Frps kritikk av Ap var hul; det var skattepolitikk, hvor NRK mente at Aps kritikk har Frp har vært hul.

Nettavisen mener: Ap fra streng og rettferdig til vilkårlig asylpolitikk

Sender feil signal

Bakgrunnen er at Arbeiderpartiet har gått tilbake på asylforliket, etter at de først satt ned foten for SVs forslag om full stans i alle returer til Afghanistan - og at de så kom med eget oppmykningforslag.

Frp mener på sin side at Ap vingler i asylpolitikken og sender et signal til verden om at dørene er åpne.

- Jeg er enig i at vi må ha en politikk som sender et signal om at det ikke er en heldig måte, men nå kunne vi finne en god løsning for ungdommene som har vært i Norge i to år. Hvis det er slik at de sendes tilbake til veldig utrygge forhold, hvis de er sårbare, kan UDI vise et større skjønn, fortalte Giske

Han understreket at også Ap hadde vært opptatt av å stramme inn da de satte med makten.

- Som statsråd, kan ikke du være med på å la være å sende et signal om at grensene er åpne og at vi sender en invitasjon til alle. Det må jo være mye lurere hvis det er det signalet du mener skal sendes, understreket Ap-nestlederen.

- Lar dere påvirke av interessegrupper

Siv Jensen sto derimot på at Arbeiderpartiet vinglet.

- Hovedproblemet her er jo at Arbeiderpartiet vingler. Du bekreftet nettopp at selv at sist gang dere satt i regjering var dere opptatt av å stramme inn, for da så dere utfordringene med dette. Nå sitter dere i opposisjon og lar dere påvirke av interessegrupper og andre, og endrer politikk. Jeg mener det er uheldig, Ap har normalt vært langsiktige og troverdige i det de gjør, det er de ikke lenger, og det synes jeg er leit, sa Jensen.

Ap vil tilpasse asylpolitikken til situasjonen

Så havnet de inn i en liten debatt om ankebehandlingen i Norge skal være politisk styrt eller ei, før Giske igjen understreket viktigheten av å ha en innvandringspolitikk som var tilpasset situasjonen.

- Vi må ha en asyl- og innvandringspolitikk som er tilpasset den situasjonen vi er i. Vi var i en veldig spesiell situasjon da det kom veldig mange i 2015. Ap var med og tok ansvar, vi var med på alle vedtakene som ble vedtatt i Stortinget, og vi sørget for å få en ansvarlig politikk, sier Giske.

Jensen kontret med at det er denne innstrammingen Ap nå vil løsne opp i:

- Vi strammet til politikken i en situasjon der ankomstene til Norge begynte å øke. Nå sier Trond Giske rett ut at nå må vi tilpasse og liberalisere slik at det kan komme flere. Dette er litt jojo-politikk som ikke akkurat sender et forutsigbart signal ut til omverdenen om hvordan Norge håndterer asyl- og innvandringspolitikken.

Prinsipielt spørsmål eller vingling?

Dette ønsket ikke Giske å være med på:

- Det er et prinsipielt spørsmål om ankebehandlingen skal ha instruksjon fra regjeringen, eller om det skal være en uavhengig ankebehandling, sa Giske.

- Men du sa nettopp at man skulle tilpasse politikken etter den faktiske situasjonen. Det betyr at dere vingler frem og tilbake og ikke har en konsekvent linje, kontret Jensen raskt.

- Eh ermehmaeh, sa Giske før han ble avbrutt av programlederne og temaet ble skiftet.