NA24.no


20151007. Fremleggelse av statsbudsjettet 2016. Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei til Stortinget fra Finansdepartementet med statsbudsjettet i vesken. Jensen legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2016 for Stortinget klokken 10. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
20151007. Fremleggelse av statsbudsjettet 2016. Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei til Stortinget fra Finansdepartementet med statsbudsjettet i vesken. Jensen legger frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2016 for Stortinget klokken 10. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Siv Jensen vil bruke 194 milliarder oljekroner

Sist oppdatert:
Øker oljepengebruken med 23 milliarder.

Med norsk økonomi under press fra oljenedturen er det knyttet spenning til hvordan regjeringen Solberg vil bruke statens penger neste år.

Regjeringen og finansminister Siv Jensen har nå lagt frem statsbudsjettet for 2016.

Der legges det opp til en oljepengebruk på 194 milliarder kroner neste år. Det er en økning på 23 milliarder kroner, målt ved det såkalte strukturelle, oljekorrigerte underskuddet på budsjettet.

Som ventet, og lekket på forhånd, blir dermed oljepengebruken rekordhøy neste år.

Økningen gir en budsjettimpuls på 0,7 prosentpoeng av verdiskapningen i fastlandsøkonomien.

Oljepengebruken utgjør 2,8 prosent av oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, neste år.

- Oljenæringen vil fortsatt være svært viktig for norsk økonomi, men den vil ikke lenger være en vekstmotor. Etterspørselen fra oljenæringen vil falle, noe som er en varig, strukturell endring. Det viktigste svaret er tiltak for den langsiktige omstillingen som investeringer i samferdsel, forskning og innovasjon, kunnskap og vekstfremmende skattelettelser. Samtidig er det viktig at vi møter den økende ledigheten på kort sikt med tiltak som skaper arbeid og aktivitet, sier finansministeren.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere