Siv og Erna åpner opp for krisehjelp

Etter møte med Erna Solberg og Øystein Olsen.

16.01.15 11:46

Den 11. desember kuttet Norges Bank med sentralbanksjef Øystein Olsen styringsrenten til 1,25 prosent, noe som er tidenes laveste nivå.

Dette var overraskende for store deler av markedet. Grunnen til kuttet var det dramatiske fallet i oljeprisen.

Fredag satt Olsen i møte med statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen for å forklare hva som var grunnen til avgjørelsen den gangen, og utviklingen i norsk økonomi siden da.

Kan komme krisehjelp
På pressekonferansen etterpå avviser Siv Jensen at det er noen krise som under finanskrisen, men åpner også for at det kan komme krisehjelp i år.

- Skulle situasjonen forverre seg utover vinteren og våren så er vi beredt til å komme med stimulanser, sier Siv Jensen.

Statsminister Erna Solberg sier at man må forberede seg på omstilling. Spesielt innen oljesektoren.

- Det er krevende for de menneskene som blir direkte berørt. Ikke minst for de menneskene som kanskje må gå fra en jobb til en annen og de familiene som blir direkte berørt, sier Solberg.

Solberg vil ikke si hva det er som konkret kan komme av krisehjelp.

- Vi må se hva det er som vi må stimulere. For noen sektorer er det gode stimulanser allerede. Skal vi komme med ytterligere kortsiktige tiltak så må de henge sammen med den langsiktige planen

Hun peker samtidig på at det er flere støtdempere mot nedtur.

- Den ene støtdemperen er pengepolitikken. Den andre er valutapolitikken. Vi har en tredje støtdemper gjennom oljefondet og en robust banknæring, sier Erna Solberg.

Solberg viste til at utgangspunktet for norsk økonomi er bra, men varslet at det blir stadig flere eldre innbyggere og færre i yrkesaktiv alder bak hver av dem.

– Det betyr at de som skal sikre velferden framover, blir færre i forhold til de som skal nyte godt av den. Det krever omstilling.

Sendt kronen i kjelleren
Siden rentekuttet har kronen dundret i bakken mot de aller fleste valutaer.

Dollaren har styrket seg markant mot kronen den siste tiden. Foto: Infront

Dette skyldes ikke minst at sentralbanken ikke bare kuttet renten, men også signaliserte økt sannsynlighet for at renten innen rimelig kort tid kan bli ytterligere redusert.

Disse signalene kombinert med vedvarende oljefall har fått investorer til å dumpe kronebaserte eiendeler.

Milliarder for Erna og Siv
Oljefallet fra 115 til 50 dollar på et drøyt halvår vurderes som veldig negativt for Norges Bank.

Foruten de direkte oljeinntektene er det flere hundre tusen arbeidsplasser som er knyttet til sektoren.

Inntektsfallet for staten i år er estimert å kunne bli på minst 150 milliarder kroner, ifølge analytiker Jarand Rystad som tidligere har foretatt en vurdering for Nettavisen.

Les Siv mister halve inntekten

Det vil i så fall være mer enn en halvering og noe som uten tvil vil gi store ringvirkninger, og bli en hodepine når Siv og Erna skal sy sammen statsbudsjettet.

Ettersom oljen selges i dollar virker den svake kronen mot deler av oljestupet.

Bruker renten
Sentralbankens viktigste mål er å holde seg innenfor inflasjonsmålet på 2,5 prosent over tid.

Det viktigste våpenet Øystein Olsen har for dette er renten. Ved lav inflasjon kuttes renten, mens den ved høy inflasjon settes opp.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.