NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
Finansminister Siv Jensen la tirsdag morgen frem revidert nasjonalbudsjett.
Finansminister Siv Jensen la tirsdag morgen frem revidert nasjonalbudsjett. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Siv svekker kronen

Sist oppdatert:
Bruker mer oljepenger enn noen annen finansminister.

Finansminister Siv Jensen har nå lagt frem det reviderte nasjonalbudsjettet.

Her kommer det frem at det strukturelle oljekorrigerte underskuddet blir på 170 milliarder kroner.

Det betyr at det brukes cirka 5,1 milliarder kroner mer oljepenger nå enn hva regjeringen så for seg i oktober. 

- Men selv om 5 milliarder ble kastet ut i økonomien tviler jeg på at det ville ha noen større effekt. Står i hvert fall ikke til hinder for rentenedgang, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom hos Eika til Nettavisen.

Neste rentemøte er i juni, og det ventes at renten vil bli kuttet fra dagens 1,25 prosent.

Budsjettimpulsen anslås til en halv prosent av verdiskapingen i fastlandsøkonomien. Det er samme budsjettimpuls som det ble lagt opp til i fjor høst.

Se Siv Jensen legge fram revidert statsbudsjett øverst i artikkelen!

Kutter veksten
Både prognosene for den økonomiske veksten og oljeprisene kuttes.

I fjor høst ble det anslått en vekst i BNP i Fastlands-Norge på 2,2 prosent i 2015. Etter det kraftige oljeprisfallet ventes det nå en betydelig lavere vekst på 1,3 prosent. Det er ned fra BNP-veksten på 2,3 prosent i fjor.

Neste år ligger det an til et oppsving igjen, med en BNP-vekst på 2,0 prosent.

Anslagene for prisen på nordsjøolje kuttes også, fra 650 kroner per fat i 2015 til 480 kroner per fat. Neste år ventes en oppgang til 529 kroner fatet.

Saken fortsetter.

HER ER ENDRINGENE: Revidert nasjonalbudsjett.


I valutamarkedet har kronen svekket seg med et par øre mot dollar og euro. 

Rekordhøy pengebruk
Da Siv la frem statsbudsjettet i fjor høst la hun opp til en oljepengebruk på 164 milliarder, som allerede da var rekordhøyt.

Samtidig er ikke oljepengebruken på mer enn vel 2,6 prosent av kapitalen i oljefondet, langt under handlingsregelen.

Dette skyldes selvfølgelig at oljefondets verdi har steget i taket de siste årene, men også fordi det er en relativt moderat pengebruk staten nå legger opp til.

Det står i kontrast til de andre politikernes årelange svartmaling av Frp som et parti som vil bedrive pengegalskap om de skulle komme i regjering.

Har penger på bok
Det strukturelle oljekorrigerte underskuddet viser hvor mye oljepenger staten trenger for å få dekket sine kostnader.

Når budsjettet lages later de som at det ikke er inntekter fra salg av olje- og gass. Tar man bort disse inntektene går Norge i minus, noe som betegnes som et strukturelt oljekorrigert underskudd.

De oljepengene som brukes for å dekke inn dette underskuddet går inn under den såkalte handlingsregelen.

Den er et mål om at man i snitt ikke bør bruke mer enn fire prosent av oljefondets forventede avkastning.

Viktige endringer

* I revidert budsjett foreslår Regjeringen tiltak som letter omstillingene i arbeidsmarkedet. Staten dekker en større del av utgiftene til permittering, og permitteringsperioden forlenges fra 26 til 30 uker. I tillegg øker tiltakene for ordinære arbeidsledige med 1000 plasser i annet halvår.

* Regjeringen foreslår å tilføre kommunesektoren 1,1 milliarder kroner ekstra i frie inntekter for 2015.

* Regjeringen foreslår å øke bevilgning til investeringer og utbedringer på en rekke riksvegstrekninger med 255 millioner kroner.

* Regjeringen foreslår å øke den humanitære bistanden til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner.

* Regjeringen foreslår en tiltakspakke mot terror på 129 millioner. Den omfatter 35 nye stillinger til arbeid med fremmedkrigere og forebygging av radikalisering, en tilskuddsordning for kommuner som vil drive med forebygging og økte ressurser til politiets beredskap.

* Regjeringen har nylig lagt frem en strategi mot barnefattigdom. Regjeringen følger opp med 106 millioner kroner til både nye tiltak og styrking av eksisterende arbeid.

* Regjeringen foreslår 50 millioner kroner til kommunale utleieboliger. Dette vil både komme lavinntektsfamilier til gode og bidra til kommunenes bosetting av flykninger.

* På grunn av økt etterspørsel foreslår vi å øker bevilgningen til moms-kompensasjon ved bygging av idrettsanleggmed 25millioner kroner.

* Regjeringen vil bevilge 21 millioner kroner til skip til Frontex og andre tiltak i Middelhavet.

Endrer skatteregler

* Regjeringen endrer overgangsreglene for uføre slik at flere omfattes av overgangsreglene, og de som allerede omfattes, vil få et større skattefradrag.

* Regjeringen foreslår raskere avskrivinger for vindkraftverk i Norge slik at avskrivningene er tilnærmet like gunstige som i Sverige

* Fra 1. juli 2015 gjøres det endringer i avgiftene på drivstoff slik at biodiesel får en avgiftslettelse på 0,23 kroner per liter. Mineralsk autodiesel kommer uendret ut.

* Regjeringen foreslår at Stortingets vedtak om miljøavgift på plast- og papirposer oppheves.

* Regjeringen foreslår å øke elavgiften med 0,5 øre per kilowattime fra 1. juli 2015. For en gjennomsnittlig bolig er strømkostnaden anslått å øke med om lag 100 kroner inklusiv merverdiavgift.

* Etter at ESA har godkjent merverdiavgiftsfritak for elbiler vil Regjeringen iverksette fritak for leasing av elbiler og omsetning av elbilbatterier senest 1. juli 2015.

* Regjeringen foreslår at det i nytt regelverk for kassasystemer stilles krav til kassasystemers oppbygning og funksjonalitet. Reglene medfører at leverandører av kassasystemer etter 1. januar 2017 bare skal kunne tilby kassasystemer som oppfyller de krav som er stilt i regelverket. For å legge til rette for en utfasing av eksisterende systemer skal nye systemer være på plass fra 1. januar 2019.

* Regjeringen har satt i gang en reform for å få en bedre og mer effektiv skatte- og avgiftsforvaltning. Overføring av skatteoppkreverfunksjonen fra kommunene til Skatteetaten er en svært viktig del av denne reformen. I tillegg til de 27 kontorene Skatteetaten har foreslått at oppgavene samles på. foreslår Regjeringen at det i tillegg etableres kontorer på Finnsnes, Voss, Lyngdal, Eid, Røros og Leira. Kontoret i Kristiansund skal styrkesmed flere arbeidsplasser. Arbeidsgiverkontrollen styrkes med 59 årsverk fra dagens nivå.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere