*Nettavisen* Økonomi.

Sivs søster: - Et av de verste statsbudsjettene jeg har sett

Generalsekretær Nina Jensen i WWF, som er søsteren til finansminister Siv Jensen, er lite imponert over regjeringens grønne satsing i statsbudsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

WWFs generalsekretær Nina Jensen langer ut mot regjerings forslag til statsbudsjett.

07.10.15 21:23

Miljøorganisasjoner og flere partier rister på hodet over regjeringens miljøsatsing i forslaget til statsbudsjett. Regjeringen ønsker blant annet å bruker 18 prosent mer på vei, mens jernbanen får et kutt på 1 prosent.

I tillegg bevilges det 173 millioner kroner til å lete etter olje og gass. Mesteparten av den geologiske kartleggingen er tenkt lagt til nordområdene.

Les også: Venstre må flytte mye før vi er fornøyd

- Forstår ikke grønn omstilling
En av miljøforkjemperne som reagerer sterkest på forslaget til statsbudsjett, er WWFs generalsekretær Nina Jensen - finansminister Siv Jensens søster.

- Regjeringen viser nå tydelig at den ikke forstår hva grønn omstilling betyr i praksis, ei heller verdien av norsk natur, sier Nina Jensen.

– Regjeringen skriver i sitt forslag til statsbudsjett for 2016 at norske klimautslipp skal øke med nesten 2 prosent fram til 2030. Dette står i sterk kontrast til hva Norge nettopp har lovet verden foran klimatoppmøtet i Paris: At utslippene skal ned med 40 prosent, sier Jensen i en pressemelding.

– Når det gjelder klima og miljø, er dette et av de verste statsbudsjettene jeg noen gang har sett, legger finansminister Siv Jensens søster til.

– Økningen på Klima- og miljødepartementets budsjett går i all hovedsak til Co2-kompensasjonsordningen og klimakvoter. Ytterligere tiltak som legges fram som miljøtiltak er snarere sysselsettingstiltak og har ingenting med naturvern å gjøre, mener Jensen.

– Regjeringen går inn for en offensiv og vedvarende satsing på olje og gass, fortsetter hun.

- Oljeavhengigheten videreføres
Rasmus Hansson i MDG sier at regjeringen leverer et statsbudsjett med noen små lyspunkter, men han mener at hovedbildet er at klimagassutslippene ikke kuttes og at oljeavhengigheten videreføres.

– I år øker oljepengebruken som andel av fastlands-BNP til 7,1 prosent. Det er ny rekord, og 0,9 prosentpoeng opp fra fjorårets rekord, understreker nasjonal talsperson og stortingsrepresentant i De Grønne.

– Det er dypt urovekkende at oljepengebruken øker til nye rekorder. Vi er i nå i ferd med å få en situasjon der vi bruker mer oljepenger over statsbudsjettet enn det som tilføres oljefondet, sier Hansson.

Han peker også på at regjeringen bruker mange milliarder på skattelette til privat forbruk, samtidig som det ikke er mulig å spore en målrettet bruk av skatter og avgifter for å vri næringsliv og forbruk i grønnere retning.

– Regjeringen skriver i nasjonalbudsjettet at utslippene, med dagens virkemidler, er ventet å øke med 1,1 mill. tonn i 2020 til 54,9 millioner tonn, sier Hansson.

Venstre føler seg alene
– Regjeringen overlater igjen til Venstre å lage og forsterke landets klima- og miljøpolitikk, sier partiets nestleder Ola Elvestuen.

– Vi hadde forventet at regjeringen ville komme med mer offensive grep for å møte de enorme omstillingene vi står foran, sier Elvestuen.

Elvestuen trekker fram økningene til Enova og miljøteknologiordningen som to gode prioriteringer fra regjeringens side, men savner en helhetlig klima- og miljøpolitikk.

– Dette er en regjering som sier den har tro på markedet. Likevel tør den ikke å ta markedskreftene i bruk for å få opp farten i det grønne skiftet vi må gjennom.

– For å løse klimautfordringene, må vi ha lavere skatt og avgifter på det vi vil ha mer av, nemlig miljøvennlig atferd, arbeid og næringsutvikling, og høyere skatt og avgifter på det vi ønsker mindre av – forurensing og CO2-utslipp, sier Elvestuen.

Han er heller ikke imponert over regjeringens miljøsatsing for blant annet å stoppe tapet av biologisk mangfold innen 2020.

Les intervju med Venstres stortingsrespresentant Sveinung Rotevatn.

- Klimaforliket ryker
- Det ser ut som regjeringa tror grønn omstilling er reality-TV vi ikke må forholde oss til, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Klima og miljøminister Tine Sundtoft sa i fjor at Norge skulle ta på seg den grønne ledertrøya i klimakampen, men dette budsjettet tar ingen skritt mot drastiske utslippskutt, sier han.

– Det er et stort gap mellom utslippsmålet i Klimaforliket og hvor mye vi faktisk har kuttet. Dette er ikke er grønt skifte, bare et grønt ordskifte, sier Hauge.

– Norge er midt oppe i en dramatisk omstilling, men denne regjeringen legger ikke opp til en grønn omstilling. Vi gleder oss over enkeltsaker som mer penger til CO2-fangst, datasentre og støtte til Enøk, men helheten er milevis unna bra nok, sier Hauge.

– Vi må nå feste vår lit til at støttepartiene Venstre og KrF bruker forhandlingene til å sette et tydelig grønt stempel på dette budsjettet. Heldigvis har ikke regjeringen flertall alene, men det er en stor jobb å gjøre, sier Hauge.

(©NTB/Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.