NA24.no

Sjebnemøte om Hellas

Foto: Alexander Nemenov /Montasje (AFP/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Merkel og Sarkozy møtes for å komme til enighet om den greske gjelden.

Fredag møtes den tyske kansleren Angela Merkel og den franske presidenten Nicolas Sarkozy. De to skal diskutere løsninger for hvordan gjeldssituasjonen i Hellas skal håndteres.

- Møtet vil trolig i stor grad dreie seg om hvorvidt private kreditorer må betale for den greske gjelden, noe Tyskland så langt har forlangt, skriver Handelsbanken i sin gjennomgang fredag morgen.

I Hellas annonserte den greske statsministeren Georgeo Papandreou de nye medlemmer i regjeringen fredag formiddag. Så lang har han hatt problemer mer å samle troppene Uenighet om ytterligere innstrammingstiltak har ført til at flere medlemmer har trukket seg. Ny finansminister blir Evangelos Venizelos, mens dagens finansminister går over i jobben som miljøvernminister.

- Selv om Hellas nå langt på vei har fått garantier for at utbetaling på 12 milliarder euro vil finne sted fra EU og IMF for å innfri lån i juli, er det selvsagt betingelser til det neste avdraget på 8 milliarder euro allerede i september som må innfris, skriver Handelsbanken, og legger til at Papandreou er helt avhengig av å kunne få støtte for innstrammingstiltak for å unngå konkurs.

- Den usikre situasjonen i Hellas har også resultert i en oppgang i rentenivået for andre EU-land. Gårsdagens auksjon i Spania på 10 og 15-års obligasjoner ble lunkent mottatt. 10-åringen nådde sitt høyeste nivå på 11 år, påpeker Handelsbanken.

Midlertidig løsning
Fredag kom meldingen om at EU og Det internasjonal pengefondet har blitt enige om at Hellas vil få utbetalt 12 milliarder euro av redningspakken de ble tildelt i fjor og at finansiering dermed er sikret til september.

- Hellas har store låneforfall i juli og det ser ut til at Hellas da vil være i stand til å innfri disse. Det er likevel skjær i sjøen. En viktig forutsetning for utbetaling fra EU og IMF er at Hellas må klare å komme til enighet om en ny runde med finanspolitiske innstramminger, skriver DnB i sin morgenrapport.

I den opprinnelige redningspakken fra i fjor var det lagt til grunn at Hellas delvis skulle hente finansiering i markedene i 2012 og 2013.

- I vår har det blitt klart at det ikke er mulig. EU og IMF har dermed arbeidet med en ny og mer omfattende redningspakke slik at Hellas blir uavhengig av markedene på noen år. IMF har satt som et krav at denne nye pakken må komme på plass før fondet vil utbetale neste transje av redningspakken til Hellas. Men motsetningene mellom Tyskland og ESB om betingelsene i en ny redningspakke har vært store, og IMF har derfor gått med på utbetaling i juli selv om en ny pakke ennå ikke er på plass. Dermed har EU og IMF fått litt bedre tid på å snekre i stand en mer fullstendig redningspakke, og det antydes at denne kan være på plass 11. juli, skriver DnB.

Malt seg opp i et hjørne
Hellas har satt seg selv i en ulykkelig posisjon. For mye lån og sminking av statsregnskapet har ført til at når regningene skulle bli gjort opp har det blitt en full krise som nå er nær bristepunktet.

Vel et år etter at landet mottok en krisepakke fra EU og IMF har arbeidsledigheten steget med 40 prosent til over 16 prosent, og opptøyene tiltar i styrke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere