NA24.no


Lav rente og svak krone demper effekten av oljenedturen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Lav rente og svak krone demper effekten av oljenedturen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Sjefanalytiker: - Dette demper oljenedturen

Sist oppdatert:
Norsk økonomi ikke like ille som fryktet.

Oljeprisfallet har siden sommeren 2014 bidratt til at bremsene er satt på i norsk økonomi.

Nye nasjonalregnskapstall fra SSB tirsdag viser likevel at situasjonen ikke er like ille som fryktet i tredje kvartal.

Fastlandsøkonomien er fortsatt svak, med en vekst på 0,2 prosent, men blant økonomene var det ventet en enda svakere vekst på 0,1 prosent.

I valutamarkedet styrkes også norske kroner etter tallslippet.

Tror rentekruttet holdes tørt i desember
SSBs tall viser at industrien fremdeles er svak, oljeinvesteringene faller kraftig, mens samtidig øker bygg og anlegg og vareeksporten utenom olje stiger. I tillegg økte sysselsettingen med 5.500 personer.

- Dette var i sum litt bedre enn vi hadde ventet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til Nettavisen Stocklink.

- Dette er helt klart et argument mot desember-kutt. Norges Bank hadde ikke høy sannsynlighet for rentekutt i scenariet tilbake i september, og nå ser veksten ut til å være tråd med det bildet, legger Bruce til.

Handelsbanken tror Norges Bank vil holde rentekruttet tørt ved møtet i desember.

- For nå holder vi oss til konklusjonen om at Norges Bank vil holde styringsrenten i ro i desember, men vi forventer fortsatt et rentekutt i mars 2016, skriver Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov i en kommentar.

Lav rente og kronen demper oljenedturen
Bildet av norsk økonomi er fremdeles at det går dårlig i oljenæringene, påpeker Bruce.

- Det går dårlig i oljerelaterte næringer, det er særlig industrien som trekker ned. Det går bra i bygg og anlegg og helt ok i tjenesteytende sektor. Forbrukstallene var ikke like svake som fryktet.

- Men det er klart at oljeinvesteringene trekker ned. Det forklarer at industrien går dårlig til tross for at det går bra i eksportorienterte næringer. Jeg tror effekten mot oljesvakheten fungerer, svak krone gir bra vekst i eksporten. Lav rente gjør at tjenesteytende sektor holder seg noenlunde oppe. Det demper effekten av oljenedturen som er helt glassklar i tallene, sier sjefanalytikeren.

Oljeinvesteringene faller kraftig
I tredje kvartal trakk industrien ned veksten i BNP med 0,2 prosentpoeng. Utviklingen preges særlig av produksjonsnedgang hos leverandører til petroleumsvirksomheten. Sterk nedgang er det også i tjenesteytende leverandørnæringer, melder SSB.

Innen bygg- og anleggsvirksomhet var veksten på sterke 3 prosent, noe som bidro til å trekke opp BNP Fastlands-Norge med 0,2 prosentpoeng.

Næringsinvesteringene er også svake på flere områder, med nedgang i petroleumsinvesteringene på 7,6 prosent og en nedgang på 3,3 prosent i investeringene i industri og bergverk.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere