NA24.no


Sjeføkonom i storbank: - I valuta- og rentemarkedene lyser lampene gult - denne uken skal fire rentemøter, hvorav tre med usikkert utfall, tas unna.
Sjeføkonom i storbank: - I valuta- og rentemarkedene lyser lampene gult - denne uken skal fire rentemøter, hvorav tre med usikkert utfall, tas unna. (Thinkstock)

Sjeføkonom: - Lampene lyser gult

- Adventens farge er lilla. I valuta- og rentemarkedene lyser nok heller lampene gult. For denne uken skal fire rentemøter, hvorav tre med usikkert utfall, tas unna i desembertynne markeder, innleder sjeføkonom i DNB Øystein Dørum i en morgenrapport mandag.

Først ut er den svenske sentralbanken Riksbanken som avholder sitt rentemøte tirsdag. Med seg inn i møtet får Riksbanken ferske ledighetstall, som publiseres i dag.

- Til tross for svært frisk vekst i svensk økonomi, nesten fire prosent det siste året, har ledigheten knapt nok avtatt. Dette kan tyde på at mye av ledigheten er strukturell. Da er ikke mer pengepolitisk gass svaret, skriver Dørum.

Tror ikke på svensk kutt

Han noterer at svensk inflasjon skuffet på ny i november. Derfor venter hver tredje spurte analytiker at Riksbanken kutter reporenten med 10 rentepunkter, til -0.45%. Nær samme sannsynlighet er priset inn i markedet.

- Som flertallet venter vi ikke kutt nå. Riksbanken kan i tillegg trappe opp sine obligasjonskjøp ytterligere, men siden kjøpene ble økt med 65 mrd. SEK på forrige møte i oktober, synes sannsynligheten svært lav for ytterligere opptrapping nå, skriver Dørum.

Feds tur onsdag

Onsdag ettermiddag er det den amerikanske sentralbankens tur. Flertallet av spurte analytikere (inklusive DNB) venter at intervallet for styringsrenten heves med 25 rentepunkter, til 0,25-0,50%. Markedet priser inn om lag 80% sannsynlighet for det samme, etter svært tydelige signaler og fortsatt brukbare tall for amerikansk økonomi.

Forbrukertilliten løftet seg noe i desember, trolig godt hjulpet av billigere bensin. Nivået peker mot en forbruksvekst rundt 3%, mer enn nok til å holde hjulene i gang. Billigere bensin trakk samtidig ned verdien av detaljomsetningen i november, men «kjerneomsetningen» vokste mer enn ventet.

Sjeføkonom i DNB Øystein Dørum.

- At Fed vil heve betraktes nå nærmest som en «done deal», og usikkerheten dreier seg således primært om hvor forsiktige signaler Fed vil velge å gi for veien videre. Hvis Fed likevel skulle velge å ikke heve, vil markedsutslagene kunne bli store, skriver Dørum.

Norges banks tur torsdag

Torsdag morgen klokken ti kunngjør Norges Bank sin rentebeslutning. Her er markedet delt omtrent på midten, med om lag 50% sannsynlighet for kutt på 25 rentepunkter til 0,50%. Ifølge Bloomberg er analytikerkorpset også nær delt på midten: 7 av 19 venter kutt, de andre ikke.

- Vi venter kutt, og noe lavere rentebane enn i september. Utviklingen i norsk økonomi har neppe overrasket Norges Bank i stor grad siden septembermøtet, men tallene har samtidig gitt liten grunn til å tvile på at norsk økonomi bremser, og at mer er i vente, skriver Dørum.

Den siste tids fall i oljeprisen peker mot nedjusterte vekstanslag og lavere rentebane. Det samme gjør lavere renteforventninger og økte risikopåslag.

Tydeligere tegn til oppbremsing i boligmarkedet betyr at faren for finansielle ubalanser kan tillegges mindre vekt.

- Kronen vil neppe forbli så svak som nå

I motsatt retning trekker noe høyere bruk av oljepenger og en svakere krone.

- Men kronen vil neppe forbli så svak som nå. Det koker på et vis ned til hvor fremoverlent Norges Bank ønsker å være. Norges Bank må ikke kutte nå. Men renten virker med et etterslep, det er lenge (et kvart år) til neste rentemøte, og det er tøft å øyne noe omslag i Norge frem til da, skriver Dørum.

Japans tur fredag

Sist ut av de store før jul er den japanske sentralbanken, tidlig fredag morgen.

- Men her ventes ingen kursendringer nå. Bank of Japan vil fortsette å kjøpe statslån for 80,000,000,000,000 JPY årlig. Tankan-indeksen, sentralbankens egne kvartalsvise sentiment-undersøkelse, sluppet i morgentimene i dag, understøtter dette, skriver Dørum.

Overraskelser kan gi store utslag

Han understreker at overnevnte rentemøtene vil finne sted i en situasjon med begrenset likviditet og tiltakende volatilitet.

- Derfor vil eventuelle overraskelser kunne gi store kursutslag, skriver Dørum.

- Feds rentemøte viktigst

Analytiker i Nordea Kjetil Olsen mener at selv om Norges Banks rentebeslutning torsdag er viktig, er rentemøtet i amerikanske Federal Reserve enda viktigere.

- «Alle» venter at amerikanerne hever renten på onsdag, og ved det innleder en ny fase for de pengepolitiske forhold i verden. Det er spenning knyttet til hvilke signaler Fed gir om veien videre, og hvordan markedene vil fordøye den første renteøkning på nesten ti år, skriver Olsen i ett notat mandag morgen.

- Norge Bank signaliserte i september at det kunne bli kutt i første halvår 2016. Selv om oljeprisen har falt de siste par ukene, tror vi ikke at Norges Bank på torsdag vil si at kutter allerede nå, blant annet fordi NOK er klart svakere enn ventet. Sverige Riksbank og Bank of Japan tror vi heller ikke vil gjøre noe med pengepolitikken på hhv tirsdag og fredag, legger Olsen til.

Med oljeprisen i fritt fall var NOK på ny under press på fredag og EURNOK handler nå til 9,53.

- Motstanden rundt 9,60 vil bli neste test. Uendret rente på torsdag vil trolig begrense oppsiden i krysset, skriver Olsen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere