NA24.no

Sjeføkonom spår over 20 prosent prisvekst i Oslo og Bergen fram til 2018

TROR PÅ VEKST: Sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Roger Bjørnstad, spår over 20 prosent prisvekst i Oslo og Bergen fram mot 2018. Samtidig ser han tegn til at det bygger seg opp en boble. Foto: Scanpix
TROR PÅ VEKST: Sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, Roger Bjørnstad, spår over 20 prosent prisvekst i Oslo og Bergen fram mot 2018. Samtidig ser han tegn til at det bygger seg opp en boble. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Men så frykter økonomen boligbobler.

Ferske boligprognoser fra Samfunnsøkonomisk analyse - som legges fram torsdag - viser at boligprisene kommer til å stige fram til 2018, skriver Dagens Næringsliv.

16 prosent på landsbasis
Avisen har snakket med sjefsøkonom Roger Bjørnstad i analyseselskapet bak prognosene. Han anslår at prisene vil stige 22 prosent i Oslo og over 20 prosent i Bergen og Tromsø fram til 2018. På landsbasis anslår han at stigningen vil være 16 prosent.

Lav arbeidsledighet, lav rente, inntekts- og befolkningsvekst er ifølge sjeføkonomen viktige faktorer som presser boligprisene opp.

Les også: NHO: - Boligprisene bremser veksten i økonomien

Les også: Advarer mot høye boligpriser

- Klarer ikke forklare prisveksten
Likevel sier han til DN at han ser tegn til at det er i ferd med å bygge seg opp en boligboble som ikke kan forklares av overnevnte faktorer.

- Vi reiser i første gang i vår prognosehistorie spørsmålet om det er i ferd med å utvikle seg en boligboble, spesielt i enkelte regionale pressområder. Vår modell klarer ikke forklare den sterke prisveksten vi ser nå, sier han.

Les også: Nye, radikale krav til boliglån

Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen tror i motsetning til Bjørnstad at prisene vil falle.

- Jeg tror boligprisene i 2018 er lavere enn i dag, sier han.

Les også: Nettavisen mener: Redd unge fra boligfellen - krev at de betaler avdrag

Tror på nytt rentekutt
Sjelden har det i forkant av et rentemøte i sentralbanken vært større enighet enn nå om at renta vil bli kuttet. Når sentralbankens hovedstyre kunngjør utfallet av onsdagens rentemøte forventer analytikerne kutt.

– Jeg har i hvert fall ikke hørt om noen som sier at de ikke forventer et rentekutt nå, sa seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB søndag.

– Jeg tror de kutter nå. Det er så forventet at det rett og slett vil skape stor ståhei om de ikke leverer rentekutt, sa sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen.

Les også: – Stor ståhei om det ikke kommer et rentekutt

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere