NA24.no

Sjeføkonomer tror renten kan bli satt opp 13 ganger

SJEFØKONOMER: Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets og Kjetil Olsen i Nordea Markets.
SJEFØKONOMER: Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets og Kjetil Olsen i Nordea Markets. Foto: Scanpix/Paul Weaver
Sist oppdatert:
Er du klar for en tredobling av boliglånsrenten?

- Sentralbanken i USA har satt opp renten sju ganger og planlegger å sette den opp seks ganger til, altså 13 ganger til sammen. Det er ingen grunn til at Norges Bank ikke kan gjøre det samme, slik norsk økonomi er nå, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets, til Nettavisen. 

Andreassen regnes som en av de fremste - og mest treffsikre - makroøkonomene i Norge.

Norges Bank har rentemøte i morgen. De aller færreste venter en renteheving, inkludert Andreassen. Den første rentehevingen siden 2011 ventes derimot å komme til høsten, trolig september.

Les også: Nordea: Boliglånsrenten øker i år

USA setter opp

Norges Bank ligger nå inne med sju rentehevinger innen 2021. Det vil si at boliglånsrenten vil stige til rundt fire prosent. 

Men det kan bli mye mer. Verdens ledende sentralbank, Federal Reserve i USA, har allerede hevet renten sju ganger og planlegger seks til, altså 13 til sammen.

Les også: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen: - Renteheving kan gi «krakktendenser»

- På noe sikt, altså i løpet av de tre-fire neste årene, er det absolutt mulig at renten i Norge vil stige like mye, hvis verden ellers går veldig bra. Det vil fortsatt være lave renter historisk sett, sier Andreassen.

En slik renteheving tilsier en boliglånsrente på rundt seks prosent, omtrent tre ganger mer enn boliglånsrenten i dag. Det betyr at det vil koste 180.000 kroner i året å betjene et lån på tre millioner, mot rundt 60.000 kroner i dag.

Les også: Norges Bank spår kraftig økning i boliglånsrenten

Vil slå hardt inn

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, tror også rundt 13 rentehevinger kan bli en realitet. 

- Jeg vil absolutt ikke utelukke det. Det vil være hardt, men håndterbart hvis det blir gjort over en lengre periode. Ser man over historien er ikke det veldig mye, sier Olsen til Nettavisen.

- Gitt den høye gjelden hos norske husholdninger, vil ikke så mange rentehevinger slå veldig hardt inn?

Les også: Eksperter: - Disse bør binde renten nå

- Det vil slå hardt hardt ut mot enkelthusholdninger, men spørsmålet blir jo mer om økonomien vil tåle så mange rentehevinger.  Jeg tror ikke et høyt gjeldsnivå alene er en grunn til å at rentene skal være lave, sier Olsen.

Les også: Kritiserer renteøkning i storbank

- Bind renten

Andreassen mener utsiktene for høyere rente tilsier at veldig mange bør binde renten.

- Det har jeg sagt en stund. Har du en trygg jobb og ikke inntekter som svinger nevneverdig med økonomien, ville jeg ha bundet rentene, sier Andreassen.

Han mener imidlertid at hvis du har en jobb som vil være utsatt hvis økonomien går dårlig, kan det være smart å ha flytende rente. Norges Bank vil nemlig vanligvis kutte renten når økonomien går dårlig.

- Har du utrygg jobb, som bygningsarbeider eller megler, kan man ha flytende rente, fordi vi vil ikke over tid ha høy rente og dårlig økonomi, Norges Bank vil ikke ta livet av oss, sier Andreassen.

Han viser til at det å binde renter er mye vanligere i andre land enn Norge.

- Spør du dansker eller amerikanere, vil de ikke drømme om å ha flytende rente på lånet, det er altfor usikkert, sier han.

Trygghet

Også Olsen i Nordea mener det er smart å binde renten nå.

- Hver og en bør gjøre opp sin mening om dette, men det kan være lurt å binde deler av lånet nå. Rentene er nå på bunn og at de vil stige herfra. En fast boliglånsrente på litt over tre prosent er en god trygghet å ha, sier Olsen.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets har lite tro på at renten vil stige like mye som Norges Bank har signalisert. Likevel tror hun det kan være smart å binde renten. 

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

- Renten er på et veldig lavt nivå så den neste bevegelsen er opp. Slik sett er det et gunstig tidspunkt å binde på nå, sier hun til Nettavisen.

- Det er vanligvis en kostnad må å binde renten, men vil du ha forutsigbarhet, er det verdt å vurdere det. Renten skal i hvert fall ikke videre ned, sier hun.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere