Sjeføkonom: - Dette er veldig farlig for verdensøkonomien

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika advarer mot konsekvensene av en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika advarer mot konsekvensene av en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken. Foto: Eika Sparebank

Advarer mot å avslutte æraen med nullrenter.

04.09.15 14:08

Med en mulig renteøkning på trappene i USA i år, følges temperaturen i verdens største økonomi med argusøyne.

Mens sentralbankene i Europa og Japan gir gass, har Federal Reserve signalisert at den første renteøkningen siden før finanskrisen nærmer seg.

Utsikter til økte renter har tidligere vært en kilde til bekymring i aksjemarkedene, som har nytt godt av amerikansk nullrente siden desember 2008.

- Farlig for verdensøkonomien
- Nå har man hatt gratis penger veldig lenge, det blir spennende å se hvordan markedet vil reagere på en renteøkning. Er man forberedt eller kommer det som et sjokk, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea til Nettavisen Stocklink.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika advarer mot konsekvensene av en renteøkning fra den amerikanske sentralbanken.

- Jeg tror det er veldig farlig for verdensøkonomien, sier sjeføkonomen, og utdyper:

- Problemet er land og bedrifter, spesielt i fremvoksende markeder, som er avhengig av finansiering i dollar. Disse trenger en annen pengepolitikk enn USA, de trenger lettelser.

En stigende rente og stigende dollar vil derimot tilsvare en innstramming, og gjøre det dyrere å betjene dollarlån med lokal valuta. Ifølge Bank for International Settlements, sentralbankenes sentralbank, har dollarkreditt til låntakere utenfor USA økt til rundt 9.000 milliarder dollar i midten av 2014, fra i overkant av 2.000 milliarder i 2000.

- Det er også derfor børsene faller, fordi disse landene som trenger lettelser påføres innstramminger i pengepolitikken via den stigende dollarrenten, stigende dollar og økte kredittspreader, sier Andreassen.

Tror rentehoppet utsettes
Fredagens arbeidsmarkedsrapport, den siste av sitt slag før Federal Reserves rentemøte i september, blir dermed ikke mindre viktig enn normalt. Bernhardsen mener likevel det må store utslag til, hvis rapporten skal få betydning for Fed-møtet.

- Man skal ikke overdrive viktigheten. Man har fått gode jobbtall fra USA over en lengre periode, slik at man burde begynne å bli overbevist om at det går bra i det amerikanske arbeidsmarkedet. En jobbrapport fra eller til burde ikke ha den største betydningen, mener analytikeren.

Blant økonomene forventes det i snitt at amerikansk økonomi skapte rundt 220.000 nye arbeidsplasser i august, utenom jordbruket, mot 215.000 måneden før. Ifølge Bloomberg har jobbveksten i snitt vært på 211.000 per måned i år, ned fra 260.000 i fjor, som var det beste året siden 1999.

- Får du et tall på 100.000 eller 300.000 kan det vippe den ene eller andre veien, sier analytikeren.

Han mener amerikansk økonomi er sterk nok til å rettferdiggjøre en renteøkning.

- Vi har sett at sysselsettingen har vokst bra over en lengre periode, arbeidsledigheten begynner å nærme seg normale nivåer. Det man hittil har manglet er den sterke lønnsveksten som virkelig viser at arbeidsmarkedet strammes til. Men vi ser at den begynner å komme.

Vel så viktig som tidspunktet for den første renteøkningen er takten i økningene, mener Bernhardsen, som tror Fed vil drøye til desember-møtet med å høyne renten.

- Med bakgrunn i den markedsuroen vi har sett og økt usikkerhet rundt veksten i Kina, har vi skjøvet prognosen fra september til desember. Fed vil bruke opsjonen de har til å se an utviklingen.

- Åpent spørsmål
Handelsbanken-økonom Marius Gonsholt Hov mener det er et åpent spørsmål om den pengepolitiske komiteen i Fed (FOMC) vil starte renteoppgangen i september, selv med en overbevisende rapport i dag.

- Den siste tids uro i finansmarkedene, kombinert med fall i råvarepriser, og signaler om lavere global vekst, har bidratt til økt usikkerhet. Vi er heller ikke helt sikre på at FOMC nå kan føle seg rimelig trygge på at inflasjonen gradvis vil begynne å krype oppover igjen; det andre kriteriet som må være oppfylt for at FOMC skal heve renten, skriver Gonsholt Hov i en morgenrapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.