Sjeføkonom: - Endestasjonen er negativ rente

- Vi er dømt til å komme i negativt lende for renten, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen.

- Vi er dømt til å komme i negativt lende for renten, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen. Foto: Eika Sparebank

- Vi er dømt til å komme i negativt lende.

Samtidig som Norges Bank overraskende kutter styringsrenten til rekordlave 0,75 prosent torsdag, nedjusteres også utsiktene for fremtidig rente – den såkalte rentebanen.

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika var blant mindretallet som argumenterte for lavere rente, men av andre årsaker enn det sentralbanken la til grunn.

- Det som er en «gamechanger», er at bankenes finansieringskostnader har skutt i været. Spør du meg vil ikke det avta i nærmeste fremtid. Norges Bank har lagt merke til det, men ikke i særlig grad tatt hensyn til det. Men det tvinges de til å gjøre ved neste korsvei. Jeg tror den nye rentebanen er for høy fordi den ikke har tatt hensyn til bankenes finansieringsforhold, sier Andreassen til Nettavisen Stocklink.

Sjeføkonomen tror rentekuttene ikke vil stoppe ved null.

- Vi er dømt til å komme i negativt lende for renten. Nå begynner Norges Bank å se at det faktisk er en mulighet. Det er en radikal forandring i løpet av tre måneder.

Varsles nytt rentekutt i 2016
Norges Banks forventninger er lave renter lenge. I den nye rentebanen er ikke styringsrenten mer enn 1 prosent i siste kvartal av 2018. Neste år blir det mest sannsynlig et nytt kutt.

- Rentebanen tilsier at det blir rentekutt i løpet av første halvår 2016, med to tredjedels sannsynlighet før tredje kvartal 2016, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea til Nettavisen Stocklink.

Nordea var blant de som trodde Norges Bank ville holde renten uendret.

- Reaksjonen i markedet viser også at dette var overraskende, sier Bernhardsen.

Les mer: Kronefall etter renteoverraskelse

Kutter vekstprognoser
Norges Bank ser svakere utsikter for norsk økonomi og venter avtagende inflasjon. Fallet i oljeprisen gjennom sommeren får banken til å tro at veksten i norsk økonomi trolig vil holde seg lav lenger enn tidligere ventet.

- Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

I motsatt retning trekker risikoen for at veksten i eiendomspriser og gjeld skyter fart når rentene blir enda lavere.

Både for 2016 og 2017 kutter banken vekstprognosen for norsk økonomi med 0,25 prosentpoeng.

- Endestasjonen er negativ rente
Etter rentebeslutningen kutter en rekke storbanker i boliglånsrentene.

Les: Fire banker kutter renten

- Endestasjonen er en negativ foliorente (styringsrenten), en 3 måneder NIBOR på 0,1 prosent. De beste boliglånsrentene vil ligge på 1 til 1,5 prosent, og næringslivet vil ligge på 3-4 prosent. Der er vi i 2017. Der er alle våre naboland i dag. Vi blir som alle andre, sier Andreassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.