*Nettavisen* Økonomi.

Sjeføkonom: - Mindre risiko for alvorlig tilbakeslag i Norge

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener boligprisveksten gjør det mindre ønskelig med rentekutt.   Foto: Danske Bank

Etter flere år i kuttmodus varsler nå Norges Bank stabil rente fremover.

22.09.16 12:58

Norges Bank holder som forventet renten uendret på 0,5 prosent torsdag, og varsler stabil styringsrente fremover.

Det står i kontrast til tidligere rentemøter, der signalet har vært videre kutt.

GUNNAR STAVRUM: Norges Bank spår stadig høyere renter fremover

- Det er en betydelig endring i signalene fra hovedstyret. I et par års tid har de sagt at det er mest sannsynlig at renta skal videre ned fremover, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til Nettavisen Stocklink.

Les også: Kronen styrkes etter rentebeskjed

Mindre risiko for alvorlig tilbakeslag
I sin begrunnelse peker Norges Banks hovedstyre blant annet på tegn til litt raskere økonomisk vekst og uventet høy inflasjon. I tillegg fremhever hovedstyret at «lave renter kan bidra til at veksten i boligprisene holder seg oppe og øke sårbarheten i det finansielle systemet».

- En ting er at vekstutsiktene er litt bedre, men det viktigste er at for hvert rentemøte blir sannsynligheten for mer alvorlige og dype tilbakeslag i Norge mindre. Risikoen for at oljenedturen skal spre seg til resten av økonomien blir mindre for hvert rentemøte, sier Jullum.

- Veksten tar seg opp. Det gjør det mindre nødvendig å kutte renta. Samtidig illustrerer den høye boligprisveksten kostnaden ved å føre en så eksplosiv pengepolitikk, legger han til.

Sjeføkonomen mener høyere økonomisk vekst gjør det mindre nødvendig med rentekutt, mens høyere boligprisvekst gjør det mindre ønskelig å redusere renten.

- Alle hensyn trekker i samme retning – det er mest fornuftig å holde renta i ro.

Holder døren åpen for kutt
Sentralbanksjef Øystein Olsen har likevel ikke lukket døren for rentekutt neste år, men sannsynligheten er redusert, viser sentralbankens bane over den mest trolige renteutviklingen fremover.

- Man skal være forsiktig med å ta disse sannsynlighetene altfor bokstavelig, men hensikten til Norges Bank er å signalisere at renta i utgangspunktet holdes i ro, men at det er viss mulighet for et kutt i løpet av første halvår neste år, sier makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.