Sjeføkonom: - Vi er redd turbomotoren har vært helt ekstraordinær

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets ser også for flere kvartaler på rad med negativ BNP-vekst.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets ser også for flere kvartaler på rad med negativ BNP-vekst. Foto: (Handelsbanken)

Varsler nær full stans i norsk økonomi. Vi må venne oss til lavere vekst, advarer sjeføkonom.

16.11.15 13:14

I morgen er det duket for en ny temperaturmåler fra en oljebremsende norsk økonomi. Blant økonomene er det ventet at BNP-tallene vil vise nærmest full stans i fastlandsøkonomien.

Les også om hvordan norsk økonomi blir i en verden med syv magre år.

Meglerhuset til DNB spår negativ vekst, med et fall på 0,1 prosent i Fastlands-BNP fra andre til tredje kvartal, mens mediananslaget ligger på magre 0,1 prosent, med positivt fortegn.

- Svak utvikling i det private forbruket og i private investeringer tror vi trekker ned, mens vekst i offentlig forbruk og nettoeksporten har vært positive elementer. Men det er mye usikkerhet i tallene. Vi synes det samlede bildet peker i retning av litt svakere verdiskapning i tredje kvartal enn i de foregående kvartalene, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Nettavisen Stocklink.

Handelsbanken venter at veksten bremset fra 0,2 prosent til 0,1 prosent.

- Men med den svake utviklingen i konsumet er vi usikre på dette tallet. Slik det ser ut nå ligger vi på rundt nullvekst i norsk økonomi. Tallene kan svinge mye. Derfor er Norges Banks regionale nettverk som kommer om noen uker minst like viktig. Den undersøkelsen gir en god pekepinn på den underliggende farten i økonomien, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Ser risiko for resesjon
Sjeføkonomen ser også risiko for flere kvartaler på rad med negativ BNP-vekst, som ofte betegnes som en teknisk resesjon.

- Det vil vi absolutt ikke utelukke. Negativ vekst i noen kvartaler mener vi er forholdsvis sannsynlig slik som bildet ser ut nå. Noe av det som holdt veksten positiv i andre kvartal var nettopp privat forbruk, men gjennom tredje kvartal har den utviklingen vært svakere enn ventet.

Aamdal mener også sjansen er ganske stor for at vi får flere kvartaler på rad med nedgang i fastlands-BNP, men er skeptisk til bruk av begrepet resesjon om en slik utvikling.

- Det er en veldig dårlig fremstilling av utviklingen. Du kan ha en økonomi som falt med 0,1 prosent i to kvartaler på rad og kaller det en resesjon, men en økonomi som falt med 2 prosent i et kvartal og stiger 0,1 prosent det neste kalles ikke resesjon. Det blir en feiloppfatning.

- Jeg tror vi har såpass mange deler av økonomien som går relativt greit og bidrar til å holde aktivitetsnivået oppe, slik at vi kommer til å få vekst fremover også. Likevel ser vi for oss et vekstbilde i år, og neste år, som er relativt moderat, sier seniorøkonomen.

Frykter turboen er borte
Ifølge SSBs beregninger gikk norsk økonomi inn i en konjunkturnedgang i andre halvår i fjor, drevet av oljenedturen. SSBs beregninger viser imidlertid at nedgangen i norsk økonomi stopper opp neste år. I andre halvår 2016 kommer omslaget, forventer statistikkbyrået.

Like optimistiske er ikke Handelsbanken, som frykter at norsk økonomi står foran en ny normal med svakere vekst.

- Vi tror veksten vil begynne å ta seg opp fra 2017-2018, fordi fallet i oljeinvesteringene da blir noe mindre, slik at oljebremsen slipper litt opp.

- Men da har vi fortsatt ganske svake vekstrater sammenlignet med hva som har vært vanlig i Norge de siste 15 årene. Vi er redd for er at turbomotoren som oljen har gitt oss har vært helt ekstraordinær. Når den ikke trekker oss på samme måte lenger, vil det som er igjen antagelig vokse svakere. I så fall blir normal vekst i norsk økonomi lavere enn den har vært med oljen, sier sjeføkonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.