*Nettavisen* Økonomi.

Sjeføkonom drukner i elendighet

Foto: Inge Wallumrød (Mediehuset Nettavisen)

- Klokken er bare 1730. Men det føles mer og mer som om den er fem på tolv, melder Øystein Dørum.

Det er tungt i finansbransjen om dagen.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB sendte ut følgende til sine kunder (og, ja det var humoristisk ment, men ikke uten en alvorlig undertone):

Fem på tolv

En helt vanlig dag på jobben i november 2011.

Kl 03:30: Kinas innkjøpssjefindeks (PMI) faller 3 poeng i november, til det laveste nivået siden mars 2009. Så er sentralbanken på banen: Primærreservekravet for 20 distriktsbanker vil bli kuttet fra 16½% til 16% denne måneden – det første tegnet på at pengepolitikken nå legges om i ekspansiv retning. Kina er selvfølgelig bekymret for at en begynnende nedtur i vesten vil ramme også Kina. Det er svært sikkert at mer vil komme. (Selv ligger jeg fortsatt og sover.)

Kl 0845: Stemningen i fransk industri (INSEE) faller til 95 i november. Femte måned på rad med nedgang, tredje måned under langsiktig snitt, og laveste på halvannet år. (Jeg foredrar på eiendomskonferanse i novembergrå Tønsberg. Forteller at Norge kan forbli et ”lykkeland” dersom EU-lederne bare klarer å stokke beina, men at jeg er blitt mye mer pessimistisk bare på de fem ukene som er gått siden jeg var i Tønsberg sist.)

Kl 1000: Foreløpige innkjøpssjefindekser for Eurosonen. Stemningen i industrien fortsetter å falle, fra 47,1 i oktober, til 46,4 i november. Fjerde måned på rad med tall under 50, stadig flere pessimister. Europeisk industri er på vei ned. Vi må tilbake til juli 2009 for å finne svakere tall. Tjenestesektoren kom ut litt bedre enn fryktet, men også tjenestesektoren er på vei ned – for tredje måned på rad. (Sitter i bilen innover, uvitende om dette, mens Billy Cobham dundrer løs på trommesettet sitt, live-opptak fra sørgelig nedlagte The Rainbow, 13. juli 1974.)

Kl 1100: Industriordrene for Eurosonen faller over 6% i september, det største månedlige fallet på tre år. Og PMI-indeksene for oktober og november tyder på at vi har mer ordresvikt i vente. Samtidig gjennomfører den tyske staten en mislykket låneauksjon, der investorene bare gir bud på to tredeler av det som tilbys. Bundesbank må ta resten. Tyske statsrenter stiger 22 rentepunkter. Etterpå faller euroen 1,0% mot USD, til under 1,34. Det spekuleres: Er investorene i ferd med å trekke seg ut av alt som ser ut som €, lukter som € og beveger seg som €? Frykter de at Tyskland ender opp med italiensk og spansk statsgjeld på ryggen av sin egen? (Jeg foredrar for en pensjonskasse. Forteller at Italia med statsrenter på 7% allerede er forbi ”tipping point”, og at bare ESBs seddelpresse nå står mellom oss og en mulig kollaps i Eurosonen. Tyskland må gi etter og tillate pengetrykking. Men er det en tro, eller en besvergelse?)

Kl 1330: Kommisjonspresident Barroso presenterer et forslag om Stabilitetsobligasjoner (det vi til nå har kalt Euro-bonds), dvs. helt eller delvis fellesgaranterte obligasjoner utstedt av eurolandene for å finansiere statene. Mulig dette er smart den dagen euro-landene er vevd sammen i en tettere politisk føderasjon, men nå? Krisen synes stadig mer akutt, og Kommisjonen jobber med forslag de vet vil ta måneder, kanskje år, å få gjennom. Hvilken planet er de på? Tyskland reagerer raskt. Angela Merkel kaller forslaget ”usedvanlig upassende”.

Kl 1430: En liten haglskur av amerikanske nøkkeltall. BNP-veksten i tredje kvartal jekkes ned fra 2,5% til 2,0%. Men tredje kvartal er historie. Blikket rettes fremover. Og fjerde kvartal starter ikke godt. Industriordrene for varige goder faller 0,7% i oktober, og med 1,8% dersom fly og forsvar trekkes ut. Er det den europeiske oppbremsingen som begynner å bite? Viktigere: Det private forbruket øker bare 0,1% i oktober. Fortsetter det slik de to neste månedene, blir konsumveksten bare litt over 2% i fjerde kvartal. Mildt skuffende ledighetstall, 2000 flere enn forrige uke, er i denne sammenheng bare krydder i en lite velsmakende suppe.

Kl 1700: Dagen drar seg mot slutten. På t-banen på vei hjem møter jeg en forvalter hos en stor kunde som sier han får ”fysisk vondt” av å tenke på hva som vil skje om krisen ikke snart finner sin løsning. Oslo Børs slutter ned 3,2%, i godt (dvs. dårlig) selskap med andre. Klokken er bare 1730. Men det føles mer og mer som om den er fem på tolv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag