*Nettavisen* Økonomi.

Sjekk hvor høy status ditt yrke har

Lege er det yrket med høyest status, ifølge ny undersøkelse. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Lege på topp, butikkmedarbeider på bunn. Her er listen.

En ny undersøkelse viser at lege, advokat og ingeniør er yrkene med høyest status i Norge. Butikkmedarbeider, frisør og offentlig saksbehandler ligger på bunnen.

Det kommer frem i arbeidslivsundersøkelsen PAMA, som ble publisert tirsdag formiddag. 2100 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere, har deltatt i undersøkelsen.

Hele 87 prosent av de spurte mener lege har høyest status. Deretter følger advokat (81 prosent) og ingeniør (66 prosent). Butikkmedarbeider havner nederst på listen med 1 prosent, etterfulgt av frisør (3 prosent) og offentlig saksbehandler (5 prosent).

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arbeidslivsundersøkelsen PAMA.

– Det spesielle med dette resultatet er at ingeniøryrket fortsatt rager såpass høyt. Det ser ikke ut til at de kontinuerlige medieoppslagene om fall i oljeprisene, og sakene om oljeingeniører som mister jobben, har påvirket omdømmet til ingeniørfaget, sier administrerende direktør i Proffice, Eivind Bøe.

På spørsmål om hvilken yrkesretning man hadde valgt dersom man kunne velge på nytt i dag, svarer 21 prosent av mennene ingeniør. Deretter følger håndverker med 14 prosent. For kvinnene er sykepleier mest populært (12 prosent), mens lærer (11 prosent) kommer på annenplass.

– Det viser at man har andre kriterier enn status når man velger yrke. Det kan også ligge en realitetsforståelse i det, sier Eivind Bøe.

Klikk på bildet for å forstørre.

De mest populære yrkene hvis de spurte i undersøkelse kunne velge ny yrkesretning i dag. Foto: Arbeidslivsundersøkelsen PAMA.

Arbeidslivsundersøkelsen PAMA er gjennomført blant 2100 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS på oppdrag av Proffice i september og oktober 2015.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.