NA24.no


Lege er det yrket med høyest status, ifølge ny undersøkelse.
Lege er det yrket med høyest status, ifølge ny undersøkelse. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Sjekk hvor høy status ditt yrke har

Lege på topp, butikkmedarbeider på bunn. Her er listen.

En ny undersøkelse viser at lege, advokat og ingeniør er yrkene med høyest status i Norge. Butikkmedarbeider, frisør og offentlig saksbehandler ligger på bunnen.

Det kommer frem i arbeidslivsundersøkelsen PAMA, som ble publisert tirsdag formiddag. 2100 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere, har deltatt i undersøkelsen.

Hele 87 prosent av de spurte mener lege har høyest status. Deretter følger advokat (81 prosent) og ingeniør (66 prosent). Butikkmedarbeider havner nederst på listen med 1 prosent, etterfulgt av frisør (3 prosent) og offentlig saksbehandler (5 prosent).

Artikkelen fortsetter under grafikken.

– Det spesielle med dette resultatet er at ingeniøryrket fortsatt rager såpass høyt. Det ser ikke ut til at de kontinuerlige medieoppslagene om fall i oljeprisene, og sakene om oljeingeniører som mister jobben, har påvirket omdømmet til ingeniørfaget, sier administrerende direktør i Proffice, Eivind Bøe.

På spørsmål om hvilken yrkesretning man hadde valgt dersom man kunne velge på nytt i dag, svarer 21 prosent av mennene ingeniør. Deretter følger håndverker med 14 prosent. For kvinnene er sykepleier mest populært (12 prosent), mens lærer (11 prosent) kommer på annenplass.

– Det viser at man har andre kriterier enn status når man velger yrke. Det kan også ligge en realitetsforståelse i det, sier Eivind Bøe.

De mest populære yrkene hvis de spurte i undersøkelse kunne velge ny yrkesretning i dag.

Arbeidslivsundersøkelsen PAMA er gjennomført blant 2100 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS på oppdrag av Proffice i september og oktober 2015.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere