*Nettavisen* Økonomi.

Sjekk hvor lenge det skal være akuttmottak i din kommune

I to måneder skal 184 flyktninger bo på Morgedal Hotell i Telemark. Foto: morgedal.no

Her er listen over UDIs 86 midlertidige overnattingsplasser.

Nettavisen skrev tidligere i uken at Utlendingsdirektoratet (UDI) for tiden har ca 10.000 akuttplasser i bruk for å ta imot flyktningene, og at dette koster staten 7,8 millioner kroner døgnet.

Se listen over hoteller med akuttplasser nederst i saken.

Ca 3000 av plassene er lagt til hotellbygg, noe som innebærer at hotellnæringen tjener om drøyt 2,3 millioner kroner døgnet på å fylle rommene med flyktninger.

Et av hotellene som for tiden har fullt belegg, er det tradisjonsrike Morgedal hotell i Telemark. Hotellet, som har 69 rom, et gjestehus og tre leiligheter, har huset 184 flyktninger siden slutten av september. Avtalen med UDI løper frem til slutten av november.

Dobbel bemanning hele uken
Dette er kjærkomne inntekter for et hotell som normalt har lavsesong i denne perioden.

- De siste årene har ikke belegget vært så høyt i oktober og november, det har vært rolige måneder. - Nå har vi fullt belegg hele perioden, og vi har nesten doblet antall ansatte hele uken, sier hotellsjef Hild Jorkjen til Nettavisen.

Ifølge Jorkjen kan det bli aktuelt å forlenge avtalen med UDI når den utløper.

- Vi har bare hatt positive erfaringer med flyktningene. Dersom UDI ønsker å forlenge avtalen etter 27. november, har vi kapasitet til det.

143.000 kroner døgnet
Jorkjen ønsker ikke å kommentere hvor mye hotellet mottar av UDI per flyktning, men Nettavisen vet at UDIs snittpris er på 781 kroner døgnet. En slik pris gir hotellet en inntekt på 143.704 kroner døgnet.

I prisen UDI betaler hotellene, inngår det overnatting og tre måltider per dag.

Videre stilles det krav til døgnbemanning og en del andre ting i våre retningslinjer. Tilbyderne må selv dekke sine utgifter i forbindelse med dette, sier Vibeke Schjem, presserådgiver i UDI, til Nettavisen.

- Ikke så lukrativt som media sier
Hotelldirektør Jarle Lunde ved Valdres Høyfjellshotell har hatt 130 flyktninger på hotellet siden 10. oktober.

- Det har vært en positiv opplevelse, selv om det er en helt annen måte å drive hotell på. Flyktningene har andre behov enn vanlige turister. De trenger å orientere seg i den nye hverdagen på et fremmed sted og har mange spørsmål. Vi prøver å hjelpe dem så godt vi kan, sier Lunde til Nettavisen.

Oktober er lavsesong for høyfjellshotellet, men belegget pleier å ta seg opp i november og desember. Lunde har derfor ikke bestemt seg for hva slags drift han skal satse på dersom UDI ønsker å forlenge avtalen når den utløper 10. desember.

- Det er for tidlig å si, vi avventer og ser om vi har kapasitet, sier Lunde, som avviser at eierne blir rike på huse flyktninger.

- Skriveriene om hvor lukrativt dette er, er kraftig overdrevet. Mine erfaringer er at det er blitt blåst opp i media, avslutter Lunde.

Under finner du UDIs liste over midlertidige plasser for asylsøkere. Avtalene kan bli forlenget etter sluttdato dersom både UDI og tilbyder ønsker dette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag