Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk lønna til 800.000 nordmenn

Og tallene gir et mer korrekt bilde av naboens lønn enn skatteoppgjøret.

Norske statsborgere kan nå sjekke lønnen til alle offentlige ansatte i Norge, skriver digi.no tirsdag.

Krever kun en epost
Alt du behøver å gjøre er å sende en epost til arbeidsplassen til den ansatte. Det eneste du trenger er navnet på den du vil vite lønnen til.

Din innsynsrettighet fremgår av en vurdering Datatilsynet har gjort for Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), ifølge digi.no.

En anonym person ba i sommer om innsyn i lønnslippene til seks navngitte Difi-ansatte. For ikke å gjøre feil undersøkte Difi med Datatilsynet om hva de kunne utlevere av opplysninger.

Datatilsynet bekrefter
Svaret fra Datatilsynet var klart: En lønnslipp er i utgangspunktet offentlig informasjon, og det stilles ikke krav til at den som ber om innsyn må være navngitt eller måtte forklare hva man skal bruke opplysningene til.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, bekrefter til digi.no at per dagens regler vil man kunne kreve å få utlevert lønnsopplysninger.

– Ja, slik fungerer offentlighetsloven. Tanken er nok at skattebetalerne skal vite hva de betaler for, sier Skåra til digi.no. Han forteller at det ligger et lovforslag i Stortinget som gir noen begrensninger, for eksempel vil det i lovforslaget ikke være mulig å få ut personnummer samt at offentlige etater og virksomheter bare kan gi ut bruttolønnstall.

Mer korrekt enn tall fra skatteoppgjøret
Inntil videre kan du altså sjekke brutto lønn og skattetrekk. Tallene gir med det et mer korrekt bilde enn tallene fra skatteoppgjøret som kun gir netto lønn (etter fradrag) og betalt skatt.

Endringer i skattelistene
De vanlige skattelistene, som i år kommer 15. oktober, vil i år ikke bli offentliggjort på norske nettaviser og nettsider slik de pleier.

Regjeringen har innført begrensninger på publiseringen av skattelistene, som gjør at de kun vil bli tilgjengelige på skatteetatenes egne hjemmesider. Det vil heller ikke bli papirlister på

Dette innebærer blant annet at utregning av reell inntekt ikke lenger er en mulighet. Det vil heller ikke gå an å få ut lester over de med høyest eller lavest inntekt.

Fire skatteoppgjør
Nytt i år er også at skatteetaten legger ut skatteoppgjørene i fire puljer. De fleste fikk oppgjøret like før St. Hans i juni. Tusenvis måtte imidlertid vente på enten august-oppgjøret (17. august) eller september-oppgjøret (14. september).

Ennå er det noen som venter på den siste skatteoppgjørspuljen som kommer 19. oktober.

Det kan være verdt å merke seg de ulike fristene for å betale eventuell restskatt. De er:

Skatteoppgjøret 24. juni
1. termin: 22. august
2. termin: 26. september

Skatteoppgjøret 17. august
1. termin: 7. september
2. termin: 12. oktober

Skatteoppgjøret 14. september
1. termin: 5. oktober
2. termin: 9. november

Skatteoppgjøret 19. oktober
1. termin: 9. november
2. termin: 14. desember

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken