NA24.no

Sjekk ministernes frynsegoder

Foto: Lise Åserud (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Karita vil ha kjolepenger, men får kun penger hvis hun leier. Se hva statsrådene får av ekstra-goder.

Karita Bekkemellem vil ha mer penger for å kjøpe kjoler i embeds medfør. Men ifølge håndboken for politisk ledelse må hun leie kjoler.

Boken er som en bruksanvisning for hva ministerne har krav på og hvilke frynsegoder som følger med jobben.

NA24 - din næringslivsavis

Statsrådene jobber mye og har stort ansvar. Mange må også delta i sosiale sammenhenger, der fine kjoler og lekre dresser er påkrevd. I Dagbladet tirsdag ba likestillingsminister Karita Bekkemellem om at Statsministerens kontor (SMK) må vurdere kostnadene hun og de andre regjeringsmedlemmene har til representasjon.

Håndbok for statsråder
Bekkemellem bør lese boken «Håndbok for politisk ledelse».

Her kan hun blant annet finne råd og vink om hvordan hun kan skape blest om viktige politiske saker i mediene, og hva hun har krav på som kongens kvinne. NA24 har laget et lite sammendrag over fordelene ved å være statsråd.

Antrekk
Statsrådene har ikke egen representasjonskonto, men blir dekket av departementets regler. Her kan vi lese:

«Dersom det stilles spesielle krav til antrekk ved representasjonsoppdrag, kan dokumenterte kostnader til leie av passende antrekk dekkes av eget departement.»

Pensjon
Etter til sammen seks år i regjeringens tjeneste har statsrådene opparbeidet seg full alderspensjon. Det utgjør 57 prosent av årslønnen, som er over 900.000 kroner. Når Bekkemellem blir 65 år får hun dermed 513.000 kroner.

Statsråder som sitter kortere enn tre år får ikke denne fordelen.

Bolig
Statsråder som er bosatt mer enn 40 kilometer fra arbeidsstedet, altså regjeringskvartalet midt i Oslo sentrum, får egen pendlerleilighet. I håndboken står det at boligene til den politiske ledelsen er av god standard og ligger sentralt i Oslo.

Staten leier boligene av Statsbygg, som kommer fiks ferdig møblert med TV, video og bredbånd. Sengetøy, håndklær, radio og stereoanlegg må statsrådene ordne selv.

Har Kongens kvinner og menn utgifter til egen bolig på hjemstedet, og ikke leier den ut, slipper de også å betale skatt for denne fordelen, heter det i håndboken.

Men alle må «selv sørge for rengjøring inne i leiligheten.»

Flere av regjeringens medlemmer har måttet flytte til Oslo, og latt familien bli boende på hjemstedet. Disse kan også få kompensasjon for merutgiftene til kost ved å føre dobbel husholdning.

Satsen for slik diettgodtgjørelse er 169 kroner per døgn, som blir utbetalt for de døgn hvor pendleren ikke er hjemme hos, eller sammen med familien.

Hjem til barna
For regjeringsmedlemmene som har barn mellom 0 og 19 år boende hjemme, blir to hjemreiser per uke belastet statsbudsjettet. De andre må nøye seg med én hjemreise i uken.

Barna og foresatte kan også komme til hovedstaden to ganger i året på statens regning.

Barnevakt
Politikere med ektefelle eller samboer utenfor Oslo, og som har barn under 10 år, kan få dekket utgifter til barnevakt med inntil 2000 kroner per år.

Utgiftsdekningen anses som en skattepliktig fordel.

Fri mobil
Selv om blant annet journalister synes det er umulig å få kontakt med regjeringen, skyldes det neppe mangel på kommunikasjonsmidler.

Både bruk og abonnement for mobilen blir dekket, men «innholdstjenester, herunder overprisede tekstmeldinger, nedlasting av programvare, tv-sendinger og lignende, dekkes likevel bare i tjenestelig sammenheng», heter det i håndboken.

For de som fortsatt har fasttelefon blir abonnementet dekket av jobben, både hjemme og i pendlerboligen. Men ringing for over 1000 kroner må de betale selv.

For å ha bredbånd blir det dekket inntil 5000 kroner i året, noe som skulle gi bra båndbredde med dagens priser. De som bor i pendlerboligene er dette dekket av SMK.

De som bruker en av disse tjenestene, altså mobil, fasttelefon og internett, blir beskattet for inntil 4000 kroner per år som legges til lønnen. Mens de som får dekket to eller flere slike tjenester, beskattes for inntil 6000 kroner.

Aviser og tv-lisens
I håndboken gis det også detaljerte råd om hvordan statsrådene skal håndtere mediene. Fasiten får de i én gratis avis og tv uten lisens.

Men ikke alle.

Lesehestene som abonnerer på en ekstra avis, slipper i tillegg skatteplikten. Frilisens for fjernsyn gjelder bare i tjenesteboligen for dem som bor utenfor Oslo-området.

Men hva med de lange dagene på kontoret?

Etter tre timer overtid, får statsrådene 145 skattefrie kroner til en matbit.

Vil du vite mer om politikernes frynsegoder? Les i «Håndbok for politisk ledelse». Last den ned her (.pdf).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere